Pénzügy

Betegen is inkább dolgozunk

admin
admin

2007. 07. 12. 07:11

A idei első negyedévben 15 százalékkal csökkent a betegszabadság, illetve 10 százalékkal a táppénzes napok száma, a visszaesés az egészségbiztosító szerint az enyhe télnek is köszönhető, ám a több éve tartó csökkenésnek más oka van: kevesebben maradnak otthon egészségesen, miközben többen dolgoznak betegen – írja a Népszabadság.

A lap ismertetése szerint az egészségügyi tárca az “orvos-beteg-találkozások” számának csökkenését részben a vizitdíj bevezetésének tulajdonítja, az egészségbiztosító szakemberei viszont leginkább az enyhe télnek.

Leggyakrabban ugyanis a megfázás, illetve az influenza vonja ki a dolgozókat a munkából – jegyzi meg írás. Táppénzre ugyanakkor – a statisztikák szerint – évről évre egyre kevesebben mennek, a mérséklődés már a 2005-ös, illetve a 2006-os adatokból is látható volt. A többéves trendet pedig nem magyarázza sem az enyhe tél, sem a vizitdíj bevezetése.

A változás egyik oka a folyamatosan szigorodó ellenőrzés – mutat rá a cikk. Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára szerint a kevesebb betegszabadság további, egyre meghatározóbb oka az állásféltés – azaz sokan még betegen sem maradnak otthon. A főtitkár véleményét megerősítik a háziorvosok tapasztalatai is. Mind több beteg fordul orvosához azzal a kéréssel, hogy minél erősebb, a tüneteket gyorsan csillapító szert írjon fel a számára, mert nem maradhat ki a munkából.

A lap kitér arra is, hogy a szigorításoknak köszönhetően évről évre csökkent a táppénzkassza évi százmilliárd forint körüli kiadása. Az idén júniusig az éves keretnek nem egészen 23 százalékát fizette ki táppénzre az OEP: a tavalyi 25,3 milliárd helyett 22,5 milliárd forintot.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.