Pénzügy

Európa rámoccant az egészségre

A Move Europe! elnevezésű európai kampányt az egészségesebb munkahelyek létrehozásáért indították útjára. Már Magyarország is csatlakozott a programhoz, itthon egyre több cég próbálja segítségével fittebbé tenni az alkalmazottait. Nemcsak a sportolás és az egészséges étrend, hanem a stresszmentes vállalati környezet megteremtése is a célok között szerepel.

A kezdeményezés a Munkahelyi Egészségfejlesztés Európai Hálózathoz (ENWHP) fűződik, a programban 26 európai ország vesz részt. A célja, hogy mozgósítsa az európai és hazai munkahelyeket annak érdekében, hogy az „egészséges munkavállaló az egészséges munkahelyeken” cél megvalósulhasson. A program elnyerte az Európai Unió Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőségének támogatását is.

A kampány hazai „megvalósító szervezete” az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI), melynek főigazgatója, Gábor Edina a FigyelőNet kérdésére elmondta, hogy a program célkitűzéseit négy téma köré csoportosítják: az egészséges táplálkozás elősegítése, a fizikai aktivitásra motiválás és a mentális egészség fejlesztése – főleg a stresszkezelés – mellett nagyon nagy szerepet kap a dohányzás-megelőzés és -leszokás támogatása is. „A négyből két tréninget már kidolgoztunk, a közösségek dohányzásról való leszokásának elősegítése és a stressz kezelése már folyik. A táplálkozás és a mozgás témakörét együtt fogjuk megvalósítani, jelenleg még az állapotok előfelmérései zajlanak. Ez év végére megtudjuk, hogy milyen erőforrások kellenek hozzá, mennyire akarják a cégek alkalmazottai” – mondta a főigazgató.

Miért jó ez a cégeknek?

Kevesen gondolják, hogy a munkahelyi egészségfejlesztésre fordított összeg megtérül, pedig az EU felmérései szerint a munkával kapcsolatos egészségkárosodások minimalizálásával Magyarországon évi 400-500 milliárd forintot lehetne megtakarítani. Mégis – az anyagiakon túl – a munkahelyi egészségfejlesztés legfőbb célja a munkaerő egészségének, motivációjának, mentális kapacitásának erősítése. Az egészségesebb munkavállalókban esetén a munkahelyi elégedettség is növekszik, ennek pozitív hatása lehet a vállalatra is, a dolgozók kevesebbet hiányoznak és hatékonyabban részt tudnak részt venni a cég munkájában. Emellett a társadalom és az állam is jól jár: a munkavállaló a magánéletében is egészségesebbé válik, talán még a családját is erre sarkallja, és mivel ritkábban lesz beteg, az államnak kevesebbet kell költenie a gyógykezelésére, táppénzére.

„A különböző cégek más-más módon közelítik meg a munkásaik egészségét – ez eléggé végletes. Vannak vállalatok, amelyek még a munkavédelemmel sem foglalkoznak, ellenben néhány helyen saját rekreációs részleggel várják a megfáradt dolgozókat. Az első típusú cég vezetője ez utóbbit kidobott pénznek tartja. Csak azt nem tudja, hogy a munkahelyi egészségfejlesztésbe fektetett 1 euroeuró megtérülési költsége 1,5-6 euroeuró között van. Tehát az egyéni sajátosságokra épülő, összehangolt egészségmegőrző program hosszú távon megtérülő befektetés lehet a cégek számára” – vallja az OEFI főigazgatója.

A célcsoportok között a kis- és nagyvállalatok, állami szervezetek, a non-profit és for-profit szektor munkavállalói egyaránt megtalálhatók. A végső cél – az egészséges munkavállalók „kinevelése” mellett természetesen – az, hogy elősegítsék a munkahelyi programok tapasztalatainak megosztását és az egyes európai országok közötti konstruktív együttműködést. A legjobb munkahelyi egészségfejlesztési gyakorlatokat pedig díjazzák.



Európa rámoccant az egészségre 1

Európa rámoccant az egészségre 2

A legutóbbi céges fogyókúra-versenyben csaknem 900 ember vett részt, és összesen másfél tonna súlyfelesleget adtak le. Kép: sxc.hu.

Európa rámoccant az egészségre 3


„Nem elég csak sárgarépát enni!”

Egy egészséges életmódra „nevelő” komplex tréning ma még nagyon drága, ezért általában csak a nagyobb cégek engedhetik meg maguknak. Olcsóbb, ám elég jó megoldást jelenthet a dolgozók egészségesebb táplálkozásának elérésére érdekében a közétkeztető cég lecserélése. Néha azonban elég a menza apró figyelmessége is: az egyik menüt az egészség jegyében kell készíteniük minden nap. Azonban nem elég az egészséges táplálkozás: mozgás nélkül semmit sem ér.

„A tapasztalatok szerint az emberek közösen könnyebben belevágnak az egészséges életmódba – mi más lenne jobb helyszín és közeg ehhez, mint egy munkahely? A legutóbbi céges fogyókúra-versenyben csaknem 900 ember – 80 cég 5-10 fős csoportjai – vettek részt, és összesen másfél tonna súlyfelesleget adtak le” – meséli Gábor Edina.

A kóla lájtos, a szalonna csécsi

Sok ember még mindig azt gondolja, hogy elég megvenni az energiamentes üdítőitalt, és ha ezt issza a kolbász-szalonna-fehér kenyér menü elfogyasztása után, már tett az egészségéért. Ez a kiegyensúlyozatlan egészségfelfogás eredményezi azt a tévhitet is, hogy az egészség a betegség hiánya. Pedig az Egészségügyi Világszervezet definíciója egy kicsit más erről: az egészség a fizikai, pszichikai és szociális jólét. Gábor Edina hozzátette: „a A szemlélet megváltoztatása lenne a legelső lépés az egészséges társadalom létrejöttéhez. Persze van egy csoport a magyarok között is, amely szinte extrém módon törekszik az egészséges életre. De az efféle kultúra terjesztése nálunk, magyaroknál a tradicionális étkezés akadályába is ütközik.”

A statisztikák szerint a magyar munkavállalók egészségi állapota rossz. A leggyakoribb betegségek között a túlsúly, a magas vérnyomás, szívbetegségek, a stressz által keltett betegségek szerepelnek, a felnőtt lakosság nagy százalékának vannak alkohol- és dohányzási problémái –- mondta a FigyelőNetnek dr. Janky Mária üzemorvos, a Munkaorvos Foglalkozás-egészségügyi Kft. munkatársa. A doktornő szerint Nyugat-Európában biztosan működnek a munkahelyi egészségfejlesztési programok, ő azonban attól tart, hogy nálunk csak plusz adminisztrációra kötelezi majd az üzemorvosokat, akiknek már így sem jut túl sok idejük magára a betegre, a megelőzésre pedig szinte semmi.

A multikat lázba hozta

Már a program nyitórendezvényének is egy nagyvállalat adott otthont, a Magyar Telekom. De több cég is jelezte a részvételi szándékát az OEFI-nek, többek között a GE is. „Az egészéges munkavállalók érdekében a General Electrics-nél a dohányzással kapcsolatos program már elkészült, a stresszkezelés pedig éppen kidolgozás alatt áll. Emellett egy másik egészségfejlesztési kampányhoz is csatlakozott a cég, amely a Legyen könnyebb a teher címet viseli. Ezt a vázizom-rendszer megbetegedését megelőző programot az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Felügyelőség szervezi” – nyilatkozta a FigyelőNetnek Kissné Boda Györgyi, a cég EHS menedzsere.

A dohányzásról való leszoktatás tréningjét már több cég végigcsinálta, a jelenlegi adatok szerint igen jó arányban sikerült a cigaretták végleges elnyomása. Az utánkövetési adatok ugyan még nem állnak az OEFI rendelkezésére, ám Gábor Edina szerint az is nagyon jó jel, ha – mint a Ferroglobus-nál is – a tréning végére a résztvevők száz százaléka leszokott.

A programhoz még mindig lehet csatlakozni: a vállalatoknak egy internet-alapú kérdőívet kell kitölteniük az OEFI honlapján, ezzel tesztelhetik le az egészséggel kapcsolatos törekvéseiket. A Move Europe! során a szervezetek és cégek elnyerhetik az Egészségbarát Európai Vállalat címet is, a legjobbakat a 2009-es záró rendezvényen díjazza az OEFI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik