Pénzügy

Nem sietnek haza a külföldön dolgozó lengyelek

A Nagy-Britanniában és Írországban munkát vállaló lengyelek mintegy fele belátható időn belül nem is kíván visszatérni hazájába – erre az eredményre jutott egy lengyelországi vizsgálat, amelyet szerdán a Gazeta Wyborcza ismertetett.

E szerint a Nagy-Britanniában munkát vállaló lengyelek 55 százaléka, az Írországban dolgozók 49 százaléka vagy egyáltalán nem, vagy legkorábban csak 5–10 éven belül akar visszatérni Lengyelországba.

Sokan új hazájukban máris tartós ottlakásra rendezkedtek be, nyelvtanfolyamra járnak és lakásvásárlási hitelt is felvettek. Mint elmondták, a külföldön megkeresett 1500–2200 euró mellett a visszatérés számukra nem vonzó alternatíva.

A vizsgálatban megkérdezett 1400 külföldön dolgozó lengyel közül 20 százalék az építőiparban, 15 százalék a vendéglátóiparban, 11 százalék a szállodaiparban helyezkedett el. Hivatalos lengyel adatok szerint Nagy-Britanniában mintegy 600 ezer, Írországban 200 ezer a lengyel munkavállalók száma, egyéb becslések viszont 1,5 millióra teszik ezt a számot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik