Pénzügy

Mélyponton a munkanélküliség az eurózónában

Az eurózóna országaiban májusban 7,0 százalékra süllyedt az áprilisi 7,1 százalékról a munkanélküliség – derül ki az EU statisztikai hivatal közleményéből.

A szezonális ingadozásokat kiszűrő adat azt jelzi, hogy rekordmélypontra jutott a munkanélküliség, amely nem volt ilyen alacsony e statisztika 1996. évi összeállítása óta. A szakértők változatlan szintre, 7,1 százalékos munkanélküliségre számítottak májusra. 2006 májusában 7,9 százalékos volt az eurózónában a munkanélküliség.

A javulás ellenére az eurózónában kedvezőtlenebb a helyzet az Egyesült Államokhoz (4,5 százalék) vagy Japánhoz (3,8 százalék) viszonyítva. Az eurózónán belül Hollandiában mérték a legalacsonyabb munkanélküliséget (3,2 százalék), a legmagasabbat pedig Franciaországban (8,7 százalék).

A 27 tagú Európai Unióban szintén 7,0 százalékos munkanélküliséget mértek májusban, szemben az áprilisi 7,1 százalékkal. Az új uniós tagok közül Lengyelországban (10,5 százalék), Szlovákiában (10,8 százalék) és Magyarországon (7,7 százalék) volt a legrosszabb a májusi helyzet. Az Eurostat szerint Magyarországon áprilisban 7,6, márciusban 7,4 százalékos volt a munkanélküliség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik