Pénzügy

Könyv a vállalati vitákra?

Edward De Bono A hat gondolkodó kalap – A párhuzamos gondolkodás szakaszai című könyve konstruktív megközelítést nyújt a gondolkodás új módszertanáról, hiszen a beszélgetőpartnerek mindegyike egyszerre, ugyanabból a szemszögből veszi górcső alá az adott helyzetet.

A klasszikus vitában az egó szemben álláson alapuló magatartásra készteti a résztvevőket. A hat gondolkodó kalap című könyvben leírt technika éppen arra törekszik, hogy a tárgyalás folyamán kiküszöbölje az egót mint negatív tényezőt, ezért a tárgy semleges és objektív felmérésére nyújt lehetőséget. A könyv által ajánlott módszer lehetővé teszi, hogy a hat kalap segítségével hat szemszögből tekintsünk ugyanarra a kérdésre, s így a használó a legjobb döntést hozza meg a legrövidebb idő alatt – ezzel növelve a vállalat eredményességét.



Könyv a vállalati vitákra? 1

A technikát használó (szak)emberek bizonyítottan hatékonyabbak, hiszen rengeteg időt, energiát és anyagi forrást, nem utolsósorban idegeskedést takarítanak meg a célravezető, rövid, tiszteleten alapuló tárgyalások révén. Az egók élet-halál harcát tehát felváltja az alapos, egy mederben tartott strukturált megbeszélés, és a „hogyan hozzuk meg a közösség szempontjából legkedvezőbb döntést?” elve.


A szerző, Edward De Bono professzor pszichológus, kommunikációs szakember és a világ egyik legelismertebb szaktekintélye a gondolkodás kutatásában. A könyveit 37 nyelvre fordították le, műveit több millió példányban adták ki. Módszereit olyan nagynevű cégek alkalmazzák sikerrel, mint a Ford, a McKinsey, az IBM, a Shell vagy a DuPont. A professzor április 12-én hazánkba is ellátogatott és nagyszámú érdeklődő részvételével tartott kerekasztal-beszélgetést a párhuzamos gondolkodás módszeréről.


A könyvet a Manager Könyvkiadó közép és felső vezetőknek (mind stratégiai, mind operatív szinten), gazdasági vezetőknek, PR- és marketingszakembereknek, illetve HR-vezetőknek, karrier-tanácsadóknak ajánlja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik