Pénzügy

Túlárazzák magukat a pályakezdők

admin
admin

2007. 06. 21. 15:34

A friss diplomások egy jó része túlértékeli magát, nem méri fel kellően körülményeit és lehetőségeit, s ez jócskán megnehezíti munkaerő-piaci beilleszkedésüket - derül ki egy friss felmérésből. A pályakezdők olykor megbízhatatlannak tűnő hozzállásának okait azonban - részben - a cégek viselkedésében érdemes keresni.

Előszűrést végzett az internetre feltöltött önéletrajzi adatbázisokból a Humán Dimenzió tanácsadó iroda egy cég megbízásából. Az állásra vadászó fiatalokat először telefonon kereste meg a tanácsadó cég munkatársa, arra volt kíváncsi az idegen nyelvű interjún, hogy érdekelné-e egy állás, mikor tudna kezdeni, mennyi fizetésért menne el dolgozni. Főleg közgazdasági, pénzügyi végzettségű friss diplomásokat, illetve mérnököket kerestek meg ez úton – mondta a FigyelőNetnek Kerti Piroska, a Humán Dimenzió vezetője.

„A tanulság eléggé lehangoló volt: tapasztalataink szerint a fiatalok nem akarnak elhelyezkedni, válogatósak, és aki azt válaszolta, hogy érdekli az állás, azok közül is sokan nem jöttek el a második körre – és még csak arra sem vették a fáradságot, hogy értesítsenek minket a távolmaradásukról” – panaszolta Kerti Piroska. Az előszűrésben háromszáznál több álláskeresőt kérdeztek meg, közülük körülbelül száz jutott át a nyelvi szűrésen. Ötvenen jelezték, hogy számíthatnak rájuk a második körben, ám csak harmincan jelentek meg a tényleges állásinterjún.

Szárnyal a sült galamb

A fiatalok többségének hozzáállásával van valami gond, de az is probléma, hogy nem tudják „beárazni” magukat, komoly ellentétek vannak az általuk remélt/várt fizetés és a cégek által ajánlott között. Valamiért jóval többet szeretnének keresni, mint amennyit az alkalmazóik szerint érdemelnek. „Pedig az egyes szakmák fizetéseinek listája általában – persze nagy vonalakban és tájékoztató jelleggel – az interneten is megtalálható. Mégsem néznek utána, hanem inkább nem vállalnak el egy normálisan fizető munkát. Egyre több fiatal kivár, alkalmi munkákból, vagy a kényelmesebbek szüleik támogatásából élnek, tudatos karrierépítés helyett” – meséli a Humán Dimenzió képviselője a FigyelőNetnek.(Fotó: sxc.hu)Taktikázó munkavállalók

Kiss Viktória külkereskedelmet végzett, vele előfordult már, hogy nem ment el egy állásinterjúra: „szerdán tudtam meg, hogy felvesznek, és már következő hétfőn kezdenem kell, majd ugyanazon a szerdán telefonáltak egy másik cégtől is, hogy menjek hozzájuk állásinterjúra. Felhívtam őket, hogy mégsem érek rá, de azért azt nem mondtam meg nekik, hogy már máshová felvettek – biztos, ami biztos: lehet, hogy az első hely nem válik be.”

A mérnökökre igen nagy a kereslet, ők válogathatnak a jobbnál jobb állások között, mondta a FigyelőNetnek Hajdú Csongor, a Frissdiplomás Kht. vezetője. Az állásinterjúkon a legtöbbször a harmadik vagy az utolsó körben mondják meg a cégek HR-munkatársai, hogy mennyi lesz a delikvens kezdő fizetése, és milyen más juttatásokat kaphat. Természetesen van olyan, aki itt kiszáll, mert nem elég neki a bér, ám akik már eljutottak eddig, szinte mindig visszajeleznek, ha nem érdekli őket az állás.

Komolytalan pályázatok

Ennek a hozzáállásnak az oka nem elsődlegesen az álláskeresőkben keresendő, hanem a cégek „kezdték” – vallja a Frissdiplomás Kht. vezetője. „A végzős vagy frissen végzett fiatalok mindenhová – néha akár még száz céghez is – elküldik, feltöltik az önéletrajzukat, mert nagyon jól tudják, hogy választ csak egy-két esetben kapnak. Gyakran ezek a válaszok is olyan vállalatoktól érkeznek, amelyekhez a pályázó csak a legvégső esetben menne dolgozni, nem gondolja komolyan a jelentkezést. Ilyen esetekben az álláskereső meghányja-veti magában a dolgot, és nem megy el az interjúra” – vázolta a helyzetet Hajdú Csongor. Mi pedig feltehetjük a költői kérdést ennek kapcsán: végül is, ha azt tapasztalta a fiatal, hogy nem kap visszajelzést, akkor ő miért szóljon, hogy nem tud menni?

Kerti Piroska szerint a megoldás az lenne, hogy – az aukciós weboldalak mintájára – az önéletrajzokat tároló honlapokon is értékeljék egymást a partnerek. Ezzel persze néhány munkavállaló és cég is feketelistára kerülhetne, ám a következő érdeklődő már tudná, hogy kivel érdemes együtt dolgozni, kiben láthat fantáziát.

Ahány munkavállaló, annyiféle szempont

Az Ericsson Magyarország humánerőforrás igazgatója, Eördögh Ágnes elmondta, hogy a cég állásinterjúján már az első benyomás alapján megpróbálják kiszűrni, mennyire motivált a jelentkező. A személyiségteszt is általában biztos támogatást nyújt a jelöltek hozzáállásáról. Számos pályázó van olyan helyzetben, hogy több ajánlatból válogathat, és ezt sokszor éreztetik is. „Természetesen inkább az a jellemző, hogy a jelentkezők komolyan veszik a cégek ajánlatait és éretten viselkednek. Sajnos vannak azonban olyan jelöltek is, akik nem jönnek időre, nem értesítenek minket erről, rájuk kell telefonálni, hogy mikorra várhatjuk őket, a többség azonban írásban vagy szóban jelzi, ha mégsem tud megjelenni” – mondta az igazgatónő.


Habár az üzleti elegancia nem mindennapi elvárás az Ericssonnál, az interjúnál fontos a jó megjelenés, a pozitív benyomás megteremtésére. „A jelöltek sokszor túl lezseren jelennek meg, öltönyt a legritkább esetben látunk a pályázókon. Nekünk mindig szimpatikus, ha a pályázó pontosan érkezik, érdeklődő és ha túlzott magabiztosság helyett inkább izgul egy kicsit, mert akkor látjuk, hogy esetében tétje van a beszélgetésnek” – mondta a humánerőforrás igazgató a FigyelőNetnek.


„A hozzánk jelentkező pályakezdők általában helyesen becsülik meg, hogy mennyit érnek a munkaerőpiacon. Akiknek azonban már van némi szakmai gyakorlatuk, átlag bruttó 50-80 ezer forinttal tájolják el a fizetési igényüket a piaci viszonyokhoz képest, ritkán pedig 100-200 ezer forintos túlértékeléseket is tapasztalunk. A fizetés mellett a mobiltelefon és a lakáshitel vagy lakástámogatás, illetve az utazás támogatása merül fel sokszor, mint igény. Megfelelő jelölteket találni azonban nem lehetetlen feladat, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy az elmúlt évben közel száz pályakezdő fiatallal bővült a vállalat” – tette hozzá a Eördögh Ágnes.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.