Pénzügy

Pályakezdők: előnyben a kínaiul beszélők

Nehéz helyzetben lesznek az idén diplomát szerzők: a gazdasági megszorítások miatt nem lesz könnyű elhelyezkedniük a pályakezdőknek. Egyre jobb eséllyel pályázhatnak viszont az állásokra a távol-keleti – elsősorban kínai – nyelvet beszélők – írja a Napi Gazdaság.

A gazdaság és ezzel együtt a foglalkoztatás, a munkaerőpiac korlátozottan bővül: az élőmunka terhe ugyan munkaadói oldalról nem nőtt, de az egyéni járulék emelkedett, és a cégeket más intézkedések is szigorúbb gazdálkodásra kényszerítik – véli Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára.

Mivel a gazdasági folyamatoknak köszönhetően a régebbi, gyakorlattal rendelkező munkavállalók bérét is alacsonyan lehet tartani, sokan nem bajlódnak az újak betanításával. A multik csak töredékét szívják fel a magyar diplomás és szakmunkás végzettségű munkaerőnek, és miután a kkv-k egyelőre nem bővülnek, szakértők szerint az idén nagy lesz a verseny a frissen végző diákok között.

Mivel még mindig a használható nyelvtudás az egyik legfontosabb feltétel a magyarországi munkaerőpiacon, sokat ér a külföldi tapasztalat, legyen az ösztöndíjas tanulmány vagy akár gyermekfelügyelet. Az angol mellett érdemes egzotikus nyelveket tanulni: a szakemberek tapasztalata szerint egyre nagyobb szükség van például kínaiul tudó fiatalokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik