Pénzügy

A Microsoft lett a legjobb munkahely

A Hewitt Associates (HA), globális humánerőforrás outsourcing és tanácsadó cég által készített kelet-közép-európai legjobb munkahely felmérés abszolút győztese a Microsoft lett.

A közlemény szerint a Wall Street Journal Europe által szponzorált kutatásában a régió 10 országában, 504 vállalat mintegy 90 ezer munkavállalója és 1800 felső vezetője mondta el véleményét.


Magyar cégek nagyon jól szerepelnek a régiós megmérettetésben: a 15-ös listán a kis- és középvállalati kategóriában öt vállalattal – Microssoft, Mapei Kft., Syngenta Kft., Cisco Systems, Sinergy Kft. – képviselik Magyarországot, míg a nagyvállalatok közt négy cég, a Pannonpower, a GlaxoSmithKline, a Masterfoods és a Novartis Kft. szerepel.


Dolgozóbarát munkahelyek

Az eredményekből kiderül, hogy a magyarországi munkavállalók a regionális átlagnál elégedettebbek a munkahelyük által biztosított béren kívüli juttatásaikkal, illetve sokkal inkább érzik, hogy folyamatosan magas színvonalú munkát várnak el tőlük munkahelyükön.


A magyar dolgozók a régióban jellemzőnél nagyobb arányban vélekednek pozitívan felső vezetőik megközelíthetőségéről, 57 százalékuk érzi úgy, hogy vezetőik elérhetőek, amikor szükség van rájuk. A hazai legjobbakat a felső vezetők hozzáállása, és a dolgozók megbecsülése különbözteti meg leginkább az átlagos munkahelyektől. A magyarországi legjobb munkahelyek dolgozóinak 67 százaléka véli úgy, hogy a vállalat vezetése a cég legértékesebb erőforrásaként bánik a munkatársakkal.


Pesszimisták vagyunk

A regionális összehasonlításból emellett azonban az is kiderült, hogy a magyar dolgozók sokkal pesszimistábban ítélik meg munkaerőpiaci esélyeiket. Alig egyötödük gondolja úgy, hogy könnyedén találna új munkahelyet, szemben a korábban már említett 47 százalékos régiós átlaggal.

A magyarországi munkahelyek relatív hátrányát jelentik továbbá a kommunikációs elégtelenségek – a magyar munkavállalók az átlagosnál nagyobb arányban panaszkodnak arról, hogy nem világosak számukra a közös vállalati célok, sőt, a mindennapi munkájuk elvégzéséhez szükséges információkhoz sem jutnak hozzá mindig a kellő időben és mennyiségben. A felmérés tanúsága szerint Magyarországon nagy kihívást jelent a tehetségek megtartása is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik