Pénzügy

Börtönnel büntetnék a feketemunkát

admin
admin

2007. 05. 14. 09:14

Többek között a közbeszerzési pályázattól való eltiltással, EU-támogatások visszafizetésével sújthatják a feketén dolgoztató cégeket, a munkásokra pedig pénz- és börtönbüntetés várhat az unióban.

Hét végi brüsszeli sajtóértesülések szerint az „EU kormánya” a napokban ismerteti javaslatait a feketemunka visszaszorítására. Az alapgondolat az, hogy azokat sújtsák uniós szinten is harmonizált szankciókkal, akik felveszik a letelepedési és munkavállalási engedély nélkül dolgozni akarókat. Brüsszel ezt azért is tartja fontosnak, mert a feketemunkát az illegális bevándorlást is tápláló egyik fő forrásnak tartja.

Becslések szerint több millióra tehető az EU-tagországokban szabályszerű papírok nélkül tartózkodók száma – évente félmillió ilyen személy érkezik a 27 államba. A bizottsági elképzelés ugyanakkor bátorítja azokat a munkavállalókat, akiket feketén dolgoztatnak – ezeknek akár legális munkalehetőséget is kínálnának, ha együttműködnek a hatóságokkal, illetve a törvényesen alkalmazottakkal megegyező bért is követelhetnének.
Az új terv elsősorban a legnagyobbaknak tartott felvevőpiacokon, az építőiparban és a mezőgazdaságban igyekszik lecsapni a feketemunkásokat foglalkoztatókra. Az építőipari cégek például évekig nem indulhatnak közbeszerzési pályázatokon, ha ilyen típusú szabálytalanságot követnek el, míg az agrárvállalkozásokat egyebek között uniós támogatásuk visszafizetésének kötelezettségével sújthatják.

Az illegális bevándorlók hazatoloncolásának költsége ugyancsak a munkáltatót terhelné, de a javaslat csak EU-n kívüli országokból érkezőkre vonatkozik, uniós állampolgárokra más szabályok maradnak az irányadók. Ismételt szabálysértés esetén a tagállamok akár börtönbüntetés vagy kemény pénzbírság mellett is dönthetnek. Ez lenne a tervezet egyik fő újítása, a tagországok felében ugyanis jelenleg nincs büntetőjogi következménye a feketemunkának.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.