Pénzügy

Feleződhet a biztosítási alkuszok létszáma

Húszezer biztosítási ügynök és alkusz veszítheti el tevékenységi engedélyét a jövő év végére, ez a jelenlegi 38 ezer fős ügynökállomány feleződését jelenti – közölte a Világgazdasággal Kovács István Tamás, a Biztosítási Oktatási Intézet (BOI) tanára, a Köbe Biztosítóegyesület ib-elnöke.

Egy uniós direktíva szerint ugyanis minden tagállamnak regiszterben kell rögzíteni a biztosítás közvetítésére jogosult személyeket, akiknek felsőfokú végzettséget vagy biztosítási szakvizsgát kell tenniük. A hazai regisztert a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete indította útjára, azzal a kitétellel, hogy akik 3 hónapon belül regisztrálnak, négy év türelmi időt kapnak a tanfolyam elvégzésére. A határidő lejártáig még másfél év van hátra, az eddigi vizsgázók létszámát tekintve úgy tűnik, az alkuszok és ügynökök nem veszik elég komolyan a biztosítási törvény szövegét – közölte Kovács.

Az ügynöki szakma valamennyire készségtárgy – ezt jól tükrözi a szektor kimagasló fluktuációja: a korábbi 60 000-ről ugyanis mára 38 000-re csökkent az ügynökök száma –, és a határidő eltörlésével a jelentkezőknek még az előtt el kellene végezniük a költséges tanfolyamot, hogy egyszer is láttak volna „éles helyzetben” dolgozó ügynököt.

Egy biztos: egyelőre nem tolonganak az ügynökök a százötven órás, 120-150 000 forintba kerülő szakképesítés elvégzésére. Persze az sem kizárt, hogy a közvetítők az utolsó évben kapnak észbe, és szeptembertől megtelnek a iskolapadok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik