Pénzügy

Szabad munkavállalás Hollandiában is

admin
admin

2007. 04. 27. 17:21

A holland parlament alsóháza úgy döntött, hogy szabad munkavállalást biztosít május 1-jétől a 2004-ben az Európai Unióba belépő tagországok állampolgárainak - közölte a Szociális és Munkaügyi Minisztérium.

A részletekről a jövő héten kapnak tájékoztatást – mondta Ladó Mária, a szaktárca integrációs vezetője. A holland szakminisztérium már korábban is javasolta a szabad munkavállalás biztosítását, de a parlament csak most döntött. Ezzel a 15 régi tagállam közül 9-ben már munkavállalási engedély nélkül vállalhatnak majd munkát a 2004-ben belépett tagországok állampolgárai.

A korábbi hírek szerint a szabad munkavállalásról hozott hollandiai döntés feltétele volt, hogy előtte határozzanak a kötelező minimálbérről. Ez a hollandok álláspontja szerint szükséges ahhoz, hogy az új tagállamokból érkezőket ne lehessen egy bizonyos szint alatti bérért foglalkoztatni.

Svédország, Írország és az Egyesült Királyság már 2004-től biztosítja a szabad munkavállalást az akkori új tagállamoknak. A munkaerőpiaci korlátozásra a régi tagállamoknak rendelkezésre álló kettő – plusz három – plusz kettő, azaz összesen hét év első két évét követően, a múlt év május elsején Finnország, Görögország, Portugália és Spanyolország csatlakozott a szabad munkavállalást biztosítókhoz, majd kicsit később Olaszország.

A többi régi tagállam fenntartotta a munkavállalási engedély intézményét, igaz több ország bizonyos szakmáknál könnyítette annak kiadását. Hollandia kilencedikként csatlakozott a szabad munkavállalást biztosító tagállamokhoz.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Cegléd, 2011. augusztus 14.
A ceglédi Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.