Pénzügy

Nincs megegyezés a hivatásos állományúak béréről

Nem tudni, mennyi fizetésemelést kaphatnak idén a hivatásos állományúak. Lehetséges viszont, hogy nem kell vizitdíjat fizetniük, ha szolgálati cselekményével összefüggésben szenvednek balesetet.

Továbbra sincs megegyezés a hivatásos állományúak idei bérfejlesztéséről és a szolgálati törvény módosításáról a Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztető Fórumán (SZÉF). Viszont úgy tűnik, sikerül módosítani a hivatásosokat hátrányosan érintő magánnyugdíj-pénztári törvényt és a vizitdíjról szóló szabályt – közölte Kónya Péter szakszervezeti vezető.


A SZÉF munkavállalói oldalának elnöke az MTI-nek elmondta: mind a kormány, mind a Pénzügyminisztérium támogatja a munkavállalói oldal azon javaslatát, hogy módosítsák a magánnyugdíj-pénztári tagsággal összefüggő törvényt. A jelenlegi szabályozás szerint 2012-ig lehet visszalépni a magánnyugdíj-pénztárakból az állami nyugdíj rendszerébe, de akinek a tagsága meghaladja a 120 hónapot, az nem léphet vissza az állami nyugdíjrendszerbe. Ez a 120 hónap ennek az évnek a közepén jár le.


Sok olyan hivatásos állományú van, aki a törvény életbe lépése után nem sokkal belépett a magánnyugdíj-pénztárba, viszont most az átszervezések miatt – például a határőrségnél – kénytelen a tervezettnél korábban nyugdíjba menni. Nekik így jóval kevesebb lenne a nyugdíjuk, mintha az állami nyugdíjrendszerben maradtak volna. Ezen szeretnének változtatni az érdekvédők, és úgy tűnik, a kormány ezt támogatja is.


Mentesülhetnek a vizitdíj fizetése alól


Törvénymódosítás várható a vizitdíjjal kapcsolatban is. A SZÉF javaslata szerint úgy kell módosítani a törvényt, hogy ha fegyveres, rendvédelmi szerv munkavállalója szolgálati cselekményével összefüggésben balesetet szenved, akkor alanyi jogon mentesüljön a vizitdíj és kórházi napidíj fizetése alól.


Kónya Péter azt is elmondta, továbbra sincs megegyezés a hivatásos állományúak 2007. évi keresetnövekedését illetően. A munkavállalói oldal követelése az, hogy a fegyveres és rendvédelmi szférában a hivatásos, közalkalmazotti és köztisztviselői állomány keresetnövekedése idén érje el a nyolc százalékot. Az ülésen jelen lévő minisztériumok képviselői elmondták, erre nincs fedezetük. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium szakállamtitkára, Jenei Zoltán ígéretet tett rá, hogy a tárca levelet ír a miniszterelnöknek, amelyben összefoglalják a munkavállalói oldal érveit. Ugyanakkor a hivatásosok szolgálati viszonyáról szóló törvény (hszt.) módosításában sincs egyetértés, például a civilesítés és a felmentési idő tekintetében. A tárgyalások ebben a két témában a jövő héten folytatódnak – mondta Kónya Péter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik