Pénzügy

Összevont állásbörze lesz Budapesten

Első alkalommal lesz olyan állásbörze, amelyet nem egy egyetem vagy főiskola vállal fel, így a cégeknek sem muszáj több kisebb rendezvényen megjelenniük.

Majdnem minden egyetemen és nagyobb hallgatói létszámmal rendelkező főiskolán rendeznek állásbörzéket, néhány helyen évente többször is. Ahogy pedig nő a felsőoktatási intézmények száma, egyre több intézményben vannak karrierhez kötődő rendezvények, gyakran tematikusak, egy-egy szakmacsoportra vagy az adott régióra kihegyezve.

Az állásbörzék elszaporodása azt eredményezi, hogy azoknak a cégeknek, amelyek nagy létszámban keresnek frissdiplomásokat, akár 6-8 rendezvényen is részt kell venniük, hogy megfelelő számú, a cégük iránt érdeklődő jelentkezővel találkozzanak. Ez viszont már olyan anyagi és szervezési ráfordításokat követel, amelyet csak a legnagyobb vállalkozások engedhetnek meg maguknak. A korábban a Műegyetemi Állásbörzét szervező csapat többek között ezért is rendez idén összevont állásbörzét.

Ingyenes buszok is indulnak

Az első Budapesti Állásbörzét a függetlenség jegyében nem is valamelyik intézmény díszaulájában tartják, hanem a Syma Sport- és Rendezvényközpontban. Április 24-én ide várják a frissdiplomás vagy néhány éve végzett hallgatókat, ahol – a szervezők elképzelései szerint – 9-10 ezer látogató közel 120 kiállítóval találkozhat.

„Lesz külön állásbörze a Műegyetemen is, de azért döntöttünk a más helyszín és az összevont állásbörze mellett, mert a központi épületünk nem alkalmas ekkora rendezvény lebonyolítására” – mondta a FigyelőNetnek Hajdú Csongor. A Frissdiplomás Kht. vezetője elmondta, bár idén még csak 110-120 kiállítóval számolnak, remélik, hogy néhány éven belül elérik például a kölni állásbörze 200 fölötti standszámát. A hazai cégek mellett külföldieket is várnak, az ügyvezető szerint már most is sokan érdeklődnek a régióból.

Egy intézményi állásbörzére leginkább azok látogatnak el, akik az adott egyetemen vagy főiskolán tanulnak vagy ott végeztek. Ez leginkább a vidéki intézményekre jellemző, de a fővárosi egyetemeken is 50 százalékos ez az arány. Ezzel szemben azok a hallgatók vagy frissdiplomások, akiknek az intézménye nem szervez állásbörzét, inkább otthon maradnak, vagy más módon keresnek állást. Éppen ezért a Budapesti Állásbörzére ingyenes buszjáratok is indulnak majd, több fővárosi és vidéki egyetem főbejáratától.

Orvosok és tanárok: más módon keresnek

A Budapesti Állásbörzére elsősorban frissdiplomásokat vagy olyan néhány éve végzett szakembereket várnak, akik állásváltáson gondolkodnak. De érdemes azoknak is ott lenniük, akik szakmai gyakorlati helyet keresnek vagy a diplomamunkához kérnének segítséget.

Nem mindegy azonban, hogy milyen végzettséggel rendelkeznek: az állásbörzére mérnöki, gazdasági, informatikai, természet- és bölcsészettudományi területről várnak diplomásokat. Hajdú Csongor elmondta: szándékosan nem említették az orvosi, gyógyszerészi, jogi, és tanári diplomával rendelkezőket vagy az agrárszakembereket. Kutatások szerint ugyanis ők nem az ilyen fórumokon találnak szakmai, a végzettségüknek megfelelő munkát. Igaz, ha pályát akarnak módosítani, nekik is érdemes részt venni az állásbörzén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik