Pénzügy

Bérbarométer: bértárgyalásnál is jól jöhet

Ugyanabban a szakmában régiónként eltérnek a keresetek, a nők pedig jóval kevesebbet keresnek a férfiaknál – derül ki egy folyamatosan bővülő online béradatbázisból.

Nyilvános adatbázist hozott létre a bérekről és a munkakörülményekről az Európai Unió és a költségvetés támogatásával az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, egy szakszervezeti kutatóintézet, valamint a Nők a Holnapért Alapítvány. Az adatbázist bárki használhatja a www.berbarometer.hu címen.

Az előkészítő munka 2005-ben kezdődött, majd a múlt évben a kérdezőbiztosok tízezer személyt kerestek fel, akik részletes kérdőívet töltöttek ki kereseti helyzetükről és munkakörülményeikről. A kérdőívet azonban kitöltheti bárki, aki bejelentkezik a www.berbarometer.hu oldalon, így már közel 15 ezer kérdőív adatait dolgozták fel a kutatók.
A felméréshez az Európai Unió Equal programja több mint 100 millió forintos költségvetéssel járult hozzá, a program költségének 25 százalékát azonban a magyar költségvetés állja.

Kevesebb jut a nőknek


Az adatbázisból a bejelentkező munkavállalók megtudhatják, hogy keresetük miként viszonyul az adott régióban, térségben vagy szakmában fizetett bérminimumhoz, átlaghoz. Az adatokat az ágazati, vállalati és intézményi szakszervezetek is fel tudják használni, például amikor bértárgyalásokra készülnek vagy béremeléseket kezdeményeznek. Az adatbázist a tervek szerint folyamatosan frissítik, ehhez azonban az kell, hogy minél többen kitöltsék az online kérdőívet. Az adatokat nem név szerint kell megadni, csak az irányítószám utal az adott térségre.

Az eddig feldolgozott adatokból kiderül, hogy igen nagyok a kereseti eltérések ugyanabban a szakmában régiónként, de a régiókon belül egyes térségek között is. Az adatok azt is igazolják, hogy nemcsak feltételezett, de tényleges a női munkavállalók kereseti diszkriminációja. Így az adatbázis segítségével, annak adataira hivatkozva, az egyének is könnyebben léphetnek fel a diszkrimináció ellen, jogaik érvényesítése érdekében.

Az Európai Unió más országokban, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) pedig az Európai Unión kívüli államokban is támogatja hasonló adatbázisok létrehozását. Jelenleg 19 országban érhető már el hasonló adatbázis, a terv az adatok rendszeres összehasonlítása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik