Pénzügy

Céges nyelvtanfolyamok: figyelik a fejlődést

Egyre inkább megnézik a cégek, hogyan teljesítenek a nyelvtanfolyamra befizetett munkavállalók – állítják nyelviskolák vezetői. Jelenléti ív, fejlődési riport, teszteredmények: mindent dokumentálni kell a nyelvtanároknak. A tanfolyam-megrendelésekben egyeduralkodó az angol, jelentősen visszaesett a német, a többi nyelvből pedig ritkán kérnek a cégek.

Az utóbbi tíz év tendenciája, hogy a lakossági és a céges tanfolyam-megrendeléseknél nőtt az angol részaránya a többi nyelv rovására. „Jelenleg a tanfolyamok 80 százaléka angol, mintegy 10 százaléka német. Látványosan visszaesett a német nyelv keresettsége, ami azzal is összefügghet, hogy több német központú multinacionális cég kommunikációs nyelve az angol” – magyarázta Légrádi Tamás, a Tudomány Nyelviskola igazgatója, a nyelviskolák szakmai szervezetének (NYESZE) alelnöke.

Kis cégek pályázati pénzből

Elsősorban kisebb cégekre jellemző, hogy pályázati pénzből finanszírozzák a tanfolyamokat. „Kisvállalatok körében elterjedt, hogy különböző pályázati pénzekből például az Országos Foglalkoztatási Közalapítványtól – vagy a kötelezően fizetendő szakképzési járulék egyharmadából – finanszírozzák munkavállalóik nyelvi képzését. Jöttek hozzánk olyan elbocsátott közalkalmazottak, akik 350 ezer forintos keretet kaptak elhelyezkedési esélyeiket javító tanfolyamok elvégzésére” – mondta Pálmai Dezső, a Danubius Nyelvi Intézet tulajdonosa a FigyelőNetnek.

A saját helyszín előnyei

Légrádi Tamás szerint megfigyelhető, hogy egyre több cég a tanfolyamrendelésnél a saját céges színhelyet részesíti előnyben. „Ha a feltételek adottak, akkor ott is lehet nagyon jó órákat tartani, ráadásul helyben van, könnyebben eljönnek a munkatársak. Ám több olyan tényező zavarhatja az órát, ami egy nyelviskolai helyszínen nem történik meg. Egy hirtelen tárgyalás, egy projektlezárás könnyebben csökkentheti az órán résztvevők számát.”



Céges nyelvtanfolyamok: figyelik a fejlődést 1



Szintén problémaként jelenik meg a céges tanfolyamoknál a csoportbeosztás. A költséghatékonyság jegyében a vállalatok minimális csoportszámot akarnak, ám így fennáll az a veszély, hogy különböző szinten állók kerülnek egy csoportba, ami viszont akadályozza a fejlődést.

Belelógnak a munkaidőbe

A céges nyelvtanfolyamok reggeli vagy a délutáni órákban zajlanak. Gyakori a reggel 7.30-8 óra körüli kezdés, de 7 órás startra is van példa. Délután 15 óra után kezdődnek az órák. A nyelviskolák igazgatói elmondták, a legtöbb cég azt az alkut ajánlja a munkatársaknak, hogy a nyelvórák egy része munkaidőre, a második fele a munkaidő utánra esik. Például 9 órás munkakezdés esetén előfordul, hogy 8-tól fél 10-ig tart a nyelvóra. „Személyfüggő, de hatékonyabbnak tartom a reggeli nyelvórát, amikor még mindenki friss. Bár nem könnyű a munkatársakat –különösen a családosokat vagy a későn kelőket – arra rávenni, hogy egy-másfél órával a reggeli munkakezdés előtt jöjjenek nyelvórára” – jegyezte meg Légrádi Tamás.


Interjú idegen nyelven


Az utóbbi években az álláskeresők igényeit felismerve megjelent nyelvi kurzusként az angol nyelvű állásinterjúra való felkészítés a palettán. Nem csupán nyelviskolák (például az English Professional), hanem személyzeti tanácsadó cégek (így az IT szakemberek kiválasztására szakosodott Mimox) is kínálják. A néhány napos tanfolyamokon az álláskeresők célzottan állásinterjú-helyzeteket gyakorolnak és az ehhez szükséges szókincset, nyelvi reagálásokat sajátítják el.



Tárgyalás, telefonálás, szaknyelv

A rendelt tanfolyamok tartalma is változást mutat. Az általános órákról egyre inkább a speciális nyelvi kompetencia átadásra kerül a hangsúly. Ebbe tartoznak a szaknyelvi órák, a idegen nyelvű tárgyalás, a telefonálás, prezentáció tartása, az írásbeli üzleti kommunikáció. „A pályakezdőknél az a hiányosság figyelhető meg, hogy hiába tették le az egyetem vagy főiskola alatt a nyelvvizsgákat, a munkában való érvényesüléshez még tanulniuk kell. Míg nyelvvizsgán vagy egyetemi nyelvórán mindegy, mit mondanak csak nyelvileg helyes legyen, addig a munkahelyen a tartalom is ugyanolyan fontos” – mondta a szakmai szervezet alelnöke.

„Előfordul, hogy az új munkatársakat szakmai tréningre küldik az anyacéghez. Előtte egyhónapos intenzív nyelvi tréninget rendelnek nekik, hogy kint ne legyen gond a kommunikációval” – fogalmazott Pálmai Dezső.

Értékelést kérnek a cégek

Pálmai Dezső úgy látja, a HR-esek egyre komolyabban veszik a tanfolyamokon részt vevő dolgozók teljesítményének figyelemmel követését. „Míg régebben nem nagyon érdeklődtek, ki hol tart, meddig jutott a nyelvórákon, addig mára alapos beszámolókat kell készíteni a nyelvtanároknak a hallgatókról. A jelenlét mellett fontos az egyes készségek fejlődése, a teszteredmények és a szóbeli vizsga eredményei, de nem ritkán javaslatot kell tennie a tanárnak a továbbfejlődésre.”

Személyre szabottan


Míg a beosztottak többnyire csoportban tanulnak, a vezetőknek kizárólag személyre szabott órákat rendelnek. „Maximális rugalmasságot igényel a vezető időbeosztásához való alkalmazkodás a nyelvtanár részéről. Sokszor előfordul, hogy reggel nem tudja, délután mikor lesz ideje nyelvet tanulni. Az órák általában a vezető irodájában zajlanak. Vannak extrém példák is. Előfordult, hogy a vidéki tárgyalásra utazva autóban tartotta a nyelvtanár az órát” – mesélte Légrádi Tamás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik