Pénzügy

Munkahelyi képzést támogat az EU

admin
admin

2007. 02. 01. 13:48

Újra pályázhatnak a mikro- és kisvállalkozások munkahelyi képzéseket támogató uniós forrásokra. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv több mint 1 milliárd forintos pályázata hasonló a Nemzeti Fejlesztési Terv egyik legnépszerűbb programjához.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) egyik fő célja, a foglalkoztathatóság javítása. Ennek érdekében, a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) második prioritása az alkalmazkodóképesség javítását helyezi középpontba – a kormány szerint ugyanis a gazdaság és a munkaerőpiac folyamatos változásai nagy alkalmazkodóképességet kívánnak mind a munkavállalóktól, mind a vállalkozásoktól. A technológiai újításokat például tudnia kell használnia a munkavállalóknak és a cégeknek, különben lemaradnak a versenyben.

Tudatos emberierőforrás-gazdálkodás

A TÁMOP 2.1.3-as pályázati kiírása a versenyképes tudás és versenyképes munkaerő fejlesztését célozza. Az egész életen át tartó tanulás a munkaerő foglalkoztathatóságának és változásokhoz való alkalmazkodóképességének záloga, ezért a pályázat alapvető célja, hogy az alkalmazottak foglalkoztathatóságának javítása révén a vállalkozások versenyképességét növelje és ösztönözze a foglalkoztatókat munkavállalóik tudásának folyamatos fejlesztésére. Fontos, hogy a képzésekkel létrejöjjön a tudatos emberi erőforrás gazdálkodás alapja a mikro- és kisvállalkozásoknál.

A pályázati kiírás céljaihoz hasonló, korábban a Nemzeti Fejlesztési Terv Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Programjának (HEFOP) egyik legnépszerűbb pályázati programjára több mint 2000 pályázat érkezett be mintegy 29 milliárd Ft támogatási igénnyel. Nagy az érdeklődés a szakmailag még jobban alátámasztott, még magasabb minőségű képzést lehetővé tevő új pályázati kiírás iránt, hiszen a korábban nyertes több mint 1000 nyertes pályázó több mint 12 milliárd forintos támogatásból megközelítőleg 40.000 fő képzését tudja megvalósítani.

Fontos a dolgozók képzése

A pályázat céljainak népszerűségét bizonyítja az ESZA Kht. megbízásából 2006-ban a Magyar Gallup Intézet által készített kutatás, amelynek eredményei szerint a vállalkozások számára fontos a dolgozók képzése. A megkérdezett vállalkozások 62 százaléka fontosnak vagy nagyon fontosnak tartja a képzést. Ezt támasztja alá az is, hogy átlagosan a vállalkozások csaknem háromnegyede finanszírozta részben vagy egészben az elmúlt évben a dolgozók képzését, és 61 százalékuk készített felmérést, elemzést arról, hogy munkavállalóiknak milyen készségekre, ismeretekre, s ehhez milyen képzésekre van szükségük.

Azoknak a vállalatoknak, akik tervezik a jövő évi képzéseket, a fele pályázna annak érdekében, hogy nagyobb költségvetéssel szervezhessen képzést, míg azok körében, akik nem terveznek képzést a jövő évben, 43 százalékuk pályázna, ha 100 százalékos költségtámogatással valósíthatna meg képzést. Azok között, akik finanszíroztak képzést az elmúlt évben, a kisebb vállalkozások mindössze 7 százaléka, s a nagyobb vállalkozásoknak is csak 20-30 százaléka vett igénybe támogatást valamilyen formában.

Célzott támogatások

A Társadalmi Megújulás Operatív Program első pályázati kiírása a korábbiakhoz képest sokkal célzottabb, ezért az alacsonyabb keretösszeg esetében nagyobb hangsúlyt lehet fektetni a képzések minőségére. Támogathatók a szakmai képzések, az Európai Unióval kapcsolatos képzések, a vállalkozás működésével kapcsolatos képzések (pénzügyi, számviteli, adó, vám, társadalombiztosítási, stb.), idegen nyelvi képzés, számítástechnikai, informatikai képzés, munka- és egészségvédelem, valamint vezetőképzés amelyeken a pályázatot benyújtó vállalkozás munkavállalói, a vállalkozás tulajdonosa, és vezető tisztségviselői vehetnek részt.

A pályázati kiírás keretein belül kizárólag akkreditált intézmény által nyújtott képzés vehető igénybe. Az igénybe vett képzés kizárólag OKJ-s vagy akkreditált képzés lehet, amelynek időtartama minimum 3, maximum 18 hónap.


A pályázaton 80 százalékos támogatás nyerhető el. Hátrányos helyzetű személyek képzésének esetében ez a támogatási arány maximum 90 százalékra növelhető. A Közép-Magyarországi Régióban végrehajtott képzési programok támogatása 75 százalékos, hátrányos helyzetű személyek esetében legfeljebb 85 százalék lehet.


A rendelkezésre álló 1,057 milliárd forint keret biztosan nem lesz elegendő a hivatalos benyújtási határidőig (2007. december 31.), de a benyújtott pályázatok forráslekötése jóval lassabb lesz a korábbi évekhez viszonyítva. Ennek az az oka, hogy a pályázati felhívás több olyan kritériumot határoz meg, melyek jelentősen szűrik a pályázók projektjeit. Például meghatározzák a képzések minimum óraszámait és a a projekt súlyozott óradíjait is. A támogatás mértéke 75-90 százalék, az elnyerhető támogatás mértéke 1-25 millió forintig terjed.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.