Pénzügy

A bevándorlók képzettebbek mint a helyiek

admin
admin

2007. 01. 30. 12:14

Sokkal magasabbra értékelik a brit munkaadók a bevándorló munkavállalókat a helyi munkaerőnél, derül ki az egyik legnagyobb brit munkáltatói szervezet kedden ismertetett felméréséből. E szerint már nem az alacsonyabb bér, hanem a szakképzettség a legfőbb döntési tényező a külföldiek felvételében.

Az Institute of Directors (IoD) vállalatvezetői szövetség jelentése szerint a külföldi munkaerőt alkalmazó cégek úgy találják, hogy a bevándorlók minden kritériumban jelentős különbséggel túlteljesítik a briteket. Ez vonatkozik a munkaetikára, a termelékenységre, a megbízhatóságra, az elvégzett tanulmányokra, a szakképzettségre és a kivett betegszabadság mennyiségére is, áll a keddi Financial Times által ismertetett elemzésben.

Az IoD szerint a brit alkalmazottak munkaadói megítélése a felméréshez használt kritériumok egyikében sem haladta meg a bevándorlókét.

Lenyomják a béreket a bevándorlók

Arra a kérdésre, hogy az adott vállalat miért alkalmaz külföldieket, messze a leggyakoribb válasz a brit munkavállalók szakképzettségi hiánya volt. Ezt az okot a válaszadók 61 százaléka jelölte meg, és csak 16 százalékuk mondta azt, hogy az olcsóbb munkaköltségek miatt vett fel külföldieket.

Más londoni elemzések szerint ugyanakkor – főleg az EU-bővítés óta érkezett, csaknem 600 ezres kelet-európai munkavállalói tömeg révén – jól érzékelhető a brit gazdaságban a munkavállalói célú bevándorlás bérleszorító hatása is.

A Bank of England – a brit jegybank – e hónap elején megjelent átfogó vizsgálata megállapította, hogy a kelet-európaiak tömeges bevándorlása enyhítette az inflációs nyomást, mivel a brit gazdaságban általuk teremtett pótlólagos kínálat nagyobb, mint az általuk teremtett pótlólagos kereslet. A jelentés szerint a nyolc kelet-európai EU-tagállamból érkezők átlagosan 14 százalékkal keresnek kevesebbet, mint az azonos munkakörben foglalkoztatott britek.

A Gazdasági és Üzleti Kutatások Központjának (CEBR) nemrégiben kiadott londoni elemzésében az állt, hogy egyedül a 600 ezres új kelet-európai munkavállalói tömeg kétharmadát adó lengyelek bevándorlása mindössze két év alatt „Liverpool városáéval egyező pótlólagos vásárlóerővel bővítette” a keresletet a brit gazdaságban, de úgy, hogy közben a bérinflációt alacsonyan tartotta.

Az Institute of Directors kedden idézett friss felmérése szerint a brit munkáltatók 57 százaléka támogatta a teljesen szabad munkaerőáramlást az Európai Unión belül.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.