Pénzügy

A megbízó is bukhat a feketemunkásokon

Tavasztól a feketefoglalkoztatásban leginkább érintett ágazatokban – például az építőiparban – a megbízó cég felelőssége is lesz, hogy alvállalkozója legálisan alkalmazza a munkaerőt – írja a Világgazdaság.

Kiss Péter munkaügyi miniszter már tavasszal módosíttatni akarja a munkaügyi ellenőrzésről szóló törvényt. A szaktárca és az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) az illegális foglalkoztatás további viszszaszorulását várja az újabb törvényi szigortól.

A közbeszerzési törvény tavalyi módosítása miatt akár öt évre is eleshetnek az állami forrásoktól, illetve megrendelésektől a feketefoglalkoztatók. Emellett a munkaügyi vizsgálatok szaporodása is hozzájárult ahhoz, hogy 2006-ban több mint 12 000 munkaadónál 42 276 feketemunkást lepleztek le.

Tavaly tízezer állampolgári bejelentés érkezett munkaadók ellen, többségük a bérek, pótlékok hiányos megfizetése miatt. Éppen ezért a tavaszi törvénymódosításkor várhatóan a bérkifizetések ellenőrzésére vonatkozó paragrafusok is szigorodnak, vagyis már nemcsak a minimálbérre, hanem mindenfajta bérkifizetésre vonatkozónak a megsértése szankcionálható lesz.

Egyre többször fordul majd elő, hogy az APEH, a VPOP, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség és az OMMF összehangoltan ellenőriz, egymásnak adva a kilincset. Az OMMF az idén szorosabban együttműködik az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral is, hogy az eltitkolt munkabaleseteket felderítsék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik