Pénzügy

Románok és bolgárok jöhetnek az építőiparba

admin
admin

2007. 01. 11. 12:05

Kevesebb pályakezdő alkalmazására és a foglalkoztatottság mérsékelt növekedésére számít a Szociális és Munkaügyi Minisztérium. Az építőiparban még mindik tartós a munkaerőhiány, de megoldást jelenthet ha több külföldi munkavállaló érkezik.

Hatezernél is többen

2006 október 1. és november 17. között 6046 vállalkozás válaszolt a munkaügyi központok és kirendeltségek valamint az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézet munkatársai9nak kérdéseire. A cégeknél dolgozók száma 650 ezer fő, ami a nemzetgazdaságban dolgozók közel egynegyedét jelenti. A mintában szerepelnek kisvállalkozások és 250 főnél többet foglalkoztató vállalatok is, a többségében külföldi tulajdonú cégek aránya pedig eléri a 17 százalékot.

A 2007-es munkaerőpiaci prognózisról készített kutatást a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK). Az adatokat tavaly október-novemberben vették fel, ezért Kiss Péter munkaügyi miniszter szerint már csak az akkori politikai helyzet miatt sem volt jellemző a túlzott optimizmus. „A politikai helyzet a realitások irányába nyomta a válaszokat” – mondta a miniszter.

Magas a kapacitások kihasználtsága

A munkaerő-keresletet a rendelkezésre álló kapacitások mellett befolyásolja azok aktuális kihasználtsága is. A megkérdezett vállalkozásoknál a kapacitások átlagos kihasználtsága 87 százalékos volt, ami öt százalékponttal magasabb a 2005-ös átlagnál. A legnagyobb eltérés a mikrovállakozásoknál figyelhető meg, ahol mindössze 79 százalékos volt a kihasználtság, míg a 250 főnél nagyobb létszámú vállalkozások 90 százalékosra értékelték azt. Emellett 2005-höz képest 25-ről 27 százalékra nőtt azon cégek száma is, akik beruházást terveznek idén.

Tovább bővül a foglalkoztatás

A foglalkoztatás mérsékelt bővülésére számíthatunk 2007-ben is: a megkérdezettek 2006-ban 32 ezer fős, idén 33 ezer fős növekedést várnak. Igaz, ez a közalkalmazottak és köztisztviselők számának csökkenése miatt várhatóan kevesebb, 20-25 ezer új munkahelyet jelent majd. Kiss Péter hozzátette, az átlagot két százalékkal meghaladó növekedésre elsősorban a feldolgozóiparban, a vendéglátóiparban, az idegenforgalomban valamint a pénzügyi és a gazdasági szférában lehet számítani. Csak a feldolgozóiparban a vállalatok 2007-ben közel 14 ezer fővel kívánják növelni a foglalkoztatottak számát.

Lesz elég munkaerő

„A cégek többségének hosszú távon nem okoz nehézséget a munkaerő-igény kielégítése, 9 százalékuk azonban jelezte, hogy tartós munkaerő-hiánnyal küzd” – mondta Kiss Péter. A versenyszektorban összességében 18 ezer a tartósan betöltetlen munkahelyek száma, a munkaerő-hiány pedig többnyire a nagyobb vállalatoknál jelentkezik, ők ugyanis egyszerre nagyobb munkaerő-igénnyel lépnek fel.

A miniszter hozzátette, hogy többek között azért is döntöttek a piac megnyitása mellett, mert várhatóan a román és bolgár munkavállalók épp ott fognak majd elhelyezkedni, ahol hiány van. A miniszter szerint egyformán nagy szükség van szakképzetlen és szakképzett fizikai dolgozókra is, leginkább az építőiparban: a kutatás szerint ha a szektorban rendelkezésre állna a munkaerő, 18 százalékkal bővülhetne a foglalkoztatás. „Nem csak a létszámok növekednének ezzel, hanem a magyar gazdaság versenyképessége is”- tette hozzá Kiss Péter.

Az MKIK elnöke, Parragh László szerint ahol van kereslet, ott nagy szükség van a külföldi munkavállalókra. Már csak azért is, mert ők nem a magyar állam költségén tanultak és szereztek szakképesítést, így addicionális GDP- növekedést is „okozhatnak”.

A külföldi munkavállalók aránya egyébként 2005-ben 3,2, tavaly pedig 2,4 százalékot tett ki, és közülük minden második EU-tagállamokból származott. A munkaadók várakozásai szerint ugyanakkor háromszázalékos bővülésre lehet számítani.

Szürkéből a fehérgazdaságba

Az alkalmi munkavállalói kiskönyvvel elsősorban az idényjellegű, szezonális foglalkoztatást tudják elősegíteni. A felmérés szerint a cégek 22 százaléka rendszeresen foglalkoztat alkalmi munkavállalókat, átlagosan 26 napon keresztül, elsősorban a mezőgazdaságban, a vendéglátóiparban és az építőiparban. Kiemelkedő a kkv-k aránya az AM-könyvvel foglalkoztatók körében: a mikrovállalkozások között kétszer gyakrabban fordul elő ez a forma, mint a nagyvállalatoknál. Parragh László hozzátette, korábban is ugyanígy dolgoztak azok, akik most AM-könyvet használnak, de láthatóvá vált a foglalkoztatásuk.

Kevesebb pályakezdő kell

A cégek 23 százaléka tervezi, hogy 2007-ben pályakezdőt vesz fel. A kereslet mérséklődött tavaly óta, 2006-ban ugyanis a cégek 34 százaléka alkalmazott frissen végzett fiatalt. Őket elsősorban a nagy cégek keresik: míg a húsznál kevesebb főt foglalkoztatók 19 százaléka, a 250 fő feletti nagyvállalatok csaknem kétharmada tervezi pályakezdők felvételét. A tavaly alkalmazott pályakezdők 59 százaléka rendelkezett Start kártyával, s leggyakrabban idegenforgalmi cégeknél helyezkedtek el.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.