Pénzügy

Közeledtek az álláspontok az országos bérajánlásról

A szakszervezetek, a munkáltatók és a kormány bérajánlási javaslatai közeledtek egymáshoz az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki ülésén.

A pénteki tárgyaláson a szakszervezetek már elfogadhatónak neveztek egy 8-11 százalékos ajánlást, a munkáltatói érdekképviseletek a 4-7 százalékos, a kormányzati oldal 5,5-9 százalékos sávot jelölt meg. A tárgyalást január 19-én folytatják, addig az egyes érdekképviseletek testületi döntést kérnek a lehetséges kompromisszumról.


Az országos bértárgyalást 2006 októberében kezdődött. A szakszervezetek arra hivatkoztak, hogy a munkavállalók nettó jövedelme a magasabb járulékfizetés miatt eleve 3,5 százalékkal csökken. Emellett a mindennapi kiadások szintjén az átlagos 6-6,2 százalékos inflációnál jóval magasabb lesz az áremelkedés, ezért a kismértékű reálbérjavulás érdekében 15 százalék körüli országos bruttó béremelési ajánlatra tartottak igényt.


A munkáltatói érdekképviseletek is a magasabb céges adó- és járulékterhekre hivatkoztak, hozzátéve, hogy 2007-ben ilyen feltételek mellett lehetetlen lesz kigazdálkodni országos átlagban a 3,5-6 százalékos keresetemelést. Érveltek azzal is, hogy ennél magasabb keresetemelés esetén a cégek egy része elbocsátásra kényszerül, ami a szakszervezeteknek sem lehet érdeke.


A kormányzati oldal eredetileg a 6-6,2 százalékos inflációhoz mérten tette meg javaslatát a 6-6,5 százalékos keresetemelési ajánlásra. Később jelezték, elfogadják a szociális partnerek ennél magasabb egyezségét is, ha azzal még teljesíthetők a konvergenciaprogram célkitűzései.


Hónapok óta nincs megegyezés


Október óta a nyilvános és zárt tárgyalásokon sokféle megoldásról egyeztettek, de nem sikerült egyezségre jutni. A munkáltatói oldal egyebek között kifogásolta, hogy nem találtak megoldást a szakképzettek bérminimumának kérdésében. Néhány ágazatban, így a kereskedelemben, a könnyűiparban a cégek a magasabb adó- és járulékterhek miatt nem tudják teljesíteni a szakképzettek bérminimumának emelését. A munkáltatói oldal ezért sem kívánt a pénteki tárgyalás elején a korábbi 3,5-6 százaléknál magasabb ajánlatot tenni.


Az országos béremelési ajánlat az ágazati és a vállalati bértárgyalásokhoz, kollektív szerződésekhez is szükséges. A szakszervezetek szerint az országos ajánlás nélkül arra kell számítani, hogy sokkal több helyen lesz munkahelyi konfliktus vagy akár sztrájk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik