Pénzügy

Minimálbér is járhat az álláskeresőknek

Egyszerűbb lesz a foglalkoztatási támogatások rendszere, a munkáltatók pedig kedvezményt kapnak, ha hátrányos helyzetűeket alkalmaznak – például gyesről viszatérő anyukát.

2006 decemberében az Országgyűlés elfogadta a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásról szóló törvény átfogó módosítását. Ez három nagy területen hoz változást: a támogatásokban, az álláskeresési megállapodás szabályaiban és a munkaügyi intézmények rendszerében.

A foglalkoztatási támogatásokat egyszerűsítik, a rendszert áttekinthetőbbé teszik, a párhuzamosságokat megszüntetik, a támogatások eredményességét javítják – áll a Szociális és Munkaügyi Minisztérium közleményében. A foglalkoztatáspolitikát szabályozó törvény az elmúlt 15 évben számos esetben módosult, így a mostani módosítások előtt például csaknem negyvenféle támogatási lehetőség segítette a foglalkoztatást. Ez most leegyszerűsödik, gyakorlatilag csak egyféle támogatást vehetnek majd igénybe azok a munkáltatók, amelyek álláskeresőt alkalmaznak. A korábbi 50-100 százalékos támogatási mérték helyett pedig legfeljebb csak a bér- és járulékköltség 50 százaléka vállalható át egy éves időtartamig a munkáltatótól. Nem kell viszont a munkáltatónak a támogatott időszakkal megegyező támogatás nélküli továbbfoglalkoztatást vállalnia.

Több támogatás a hátrányos helyzetűeknek

A legnagyobb változás az új bértámogatás bevezetése: ez olyan munkáltatóknak nyújtható, amelyek az uniós feltételek alapján meghatározott hátrányos helyzetű személyek foglalkoztatását vállalják. Az eddigi bér- és járulékjellegű támogatások részben beolvadtak az új támogatásba, részben pedig megszűntek. Az uniós szabályok szerint az álláskeresőt vagy munkavállalót kell hátrányos helyzetű személynek tekinteni, akinek legfeljebb alapfokú végzettsége van, vagy elmúlt 50 éves. De hátrányos helyzetű az az álláskereső is, aki gyermekét egyedül neveli, gyesről tér vissza, családtagot ápolt, szabadságvesztését töltötte vagy huzamosabb ideje keres munkát.

Egy másik új támogatás szerint kedvezményt kap a munkáltató, ha olyan hátrányos helyzetű személy továbbfoglalkoztatására vállal kötelezettséget, akit éppen munkahelyének elvesztése fenyeget. A támogatás a foglalkoztatás megkezdését követő egy év során legfeljebb a bér- és járulékköltség 50 százaléka hátrányos helyzetűek esetében, és 60 százalék a megváltozott munkaképességű dolgozóknál.

Minimálbért is kaphatnak az álláskeresők

További kedvezményeket kaphatnak az álláskeresők vállalkozásuk indításához: legfeljebb hárommillió forint támogatás adható visszatérítendő vagy vissza nem térítendő formában, valamint a minimálbér összegének megfelelő havi támogatás állapítható meg maximum hat hónapig, függetlenül attól, hogy az álláskereső részesül-e járadékban. Emellett ösztönzik a képzést is: ha az álláskereső a munkaügyi központ javaslatára legalább heti húsz órát elérő intenzív képzésben vesz részt, a keresetpótló juttatás összege a jelenlegi, a minimálbér 60 százalékának megfelelő összeg helyett a minimálbér 100 százaléka lesz.

Az álláskereső érdekeinek védelme érdekében a törvénymódosítás törvényi szinten, tételesen felsorolja azokat a kötelezettségeket és szankciókat, amelyek az álláskeresési megállapodás tartalmi elemeit képezik, és megszegésük hátrányos jogkövetkezményekkel jár. A módosított szabályozás a megállapodás alkalmazását csak abban az esetben rendeli el kötelező erővel, ha az álláskereső ellátásban részesül: álláskeresési támogatást vagy szociális segélyt kap.

Regionális intézmények

2007. január 1-jétől régiós elven működik a munkaügyi intézményhálózat, amelynek nyomán az érdekegyeztetési fórumokban az eddigi megyei vagy fővárosi munkaügyi tanácsok is regionális szintű munkaügyi tanácsokká alakulnak át. Az átalakulás következtében a döntési szintek csökkennek, a munkafolyamatok egyszerűsödnek, így átláthatóbbá és ellenőrizhetőbbé válik a támogatási célok teljesülése. Az ügyfelekkel közvetlen kapcsolatot tartó kirendeltségek adminisztratív terhei csökkennek, és a szolgáltató jelleg erősödik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik