Pénzügy

Január ötödikén folytatódik a béralku

Tovább keresték a kompromisszumos megoldást a kormányzat, valamint a szakszervezetek és a munkáltatói érdekképviseletek képviselői csütörtökön a versenyszférának jövő évre ajánlható béremelési mértékről, de nem sikerült egyezségre jutni. A tárgyalást a jövő év január 5-én folytatják.

Herczog László, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára elmondta: az ágazati és a vállalati bértárgyalásokhoz, valamint a kollektív szerződésekhez szükség van az országos bérajánlásra, ezért a jövő év elején tovább folytatják a tárgyalást a megegyezés érdekében. A tárgyalások utóbbi fordulói nem voltak nyilvánosak azért, hogy a tárgyaló partnerek hatékonyabban érvelhessenek a megegyezés érdekében.

Az októberben megkezdett tárgyalások nyilvános fordulóin még eléggé messze voltak az álláspontok. A szakszervezetek körülbelül 15 százalékos bruttó béremelést tartottak szükségesnek egy kis mértékű reálkereset-javuláshoz. A munkáltatói érdekképviseletek a cégekre háruló nagyobb terhek miatt csak a 3,5-6 százalékos bruttó béremelési ajánlást tartották reálisnak. A kormányzati oldal elsőként 6-6,5 százalékos bruttó béremelési javaslatot tett, de később közölte, hogy elfogadja azt a mértéket, amelyről a szociális partnerek megegyeznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik