Pénzügy

Pedagógussztrájk decemberben

Kétórás figyelmeztető ágazati sztrájkot hirdet december 15-re, munkakezdésre a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) – jelentette be Kerpen Gábor elnök.

A PDSZ a közoktatási, költségvetési és közalkalmazotti törvény több passzusa, illetve módosított rendelkezései miatt tiltakozik, amelyek akár 15-20 ezer pedagógus elbocsátását is eredményezhetik – közölte. A sztrájk idejére a diákok felügyeletét a szülőknek kell megoldaniuk – mondta el az MTI kérdésére az érdekvédő.

A kötelező óraszám megemelésével pedagógusok ezreinek elbocsátását készítik elő, s 2007. évi költségvetési tervezete a fenntartókat szintén elbocsátásra motiválja, hiszen csökken a közoktatásra fordított állami támogatás – véli a PDSZ. „A kormány nem reformot, hanem olyan csonkítást hajt végre a közoktatásban, amely ellentétes a társadalom közép- és hosszú távú érdekeivel” – fogalmazott Kerpen Gábor.

Arató Gergely, az oktatási tárca államtitkára az MTI-nek azt mondta: a PDSZ nevetségessé teszi a szakszervezeti érdekegyeztetés egyik fontos eszközét, a sztrájkot. A szakszervezet kezdeményezéseiben nem látják azt a szándékot, hogy megszülessen a megegyezés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik