Pénzügy

Egyértelmű lesz a munkavédelmi felelősség

Szervezeti változás, illetve a megbírságolt cégek adatainak nyilvánosságra hozatala - ez a két leglényegesebb pontja a munkavédelmi törvény módosításának, amelyet pénteken nyújtott be a parlamenthez Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter.

A javaslat leválasztja az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatról (ÁNTSZ) a munkaegészségüggyel kapcsolatos feladatokat, és áthelyezi azokat az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőséghez (OMMF).

Az építőipar modellezte azt a módosítást, amely arra vonatkozik, ha több munkaadó dolgozói tevékenykednek egy helyen. A munka biztonsága szempontjából eddig is együttműködési kötelezettség terhelte a munkaadókat, de a javaslat ettől konkrétabbá teszi ezt a feladatot. A gyakorlat ugyanis az volt, hogy a generál vállalkozót jelölték meg az egy helyen dolgozó cégek a munkabiztonság összehangolójaként, de ez a kategória egyetlen jogszabályban sem szerepel.

A javaslat szerint jövő januártól a biztonságos munkavégzésért az viseli a felelősséget, aki ezt szerződésben vállalta. Ha ilyen nincs, akkor a felelősségi sorrend a következő: fővállalkozó, a tényleges irányító, a munkahelyért a fő felelősséget vállaló. Ha egyik sincs az adott munkahelyen, akkor az felel a biztonságos munkavégzésért, illetve a balesetért, akinek a területén végzik a munkát. Eddig az összehangolás elmulasztásáért nem lehetett bírságot kiszabni, januártól ez is megtehető.

A munkavédelmi hatóság mindazon vállalkozók adatait, akik munkavédelmi jogsértést követtek el, a honlapján közzé teszi. Ebben szerepel a kiszabott bírság összege is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik