Pénzügy

Távmunka: kávézóból is biztonságosan

Két éve adott a jogszabályi háttér a távmunkához, az érdeklődés azonban Magyarországon még mindig alacsony. Sok egyéb mellett a biztonság miatt is aggódnak a munkaadók.

Távmunkában végezhető munkakörök:

Könyvelő, menedzser, projektvezető, pénzügyi elemző, programozó, kiadványszerkesztő, webszerkesztő, grafikus, fordító, korrektor, kutató, adatrögzítő, telefonos értékesítő, ügyfélszolgálati munkatárs.

A globalizáció hatására folyamatosan változik a munka világa: azzal, hogy folyamatosan megnyílnak a munkaerőpiacok, sokkal több embernek van lehetősége más országban dolgozni. Másrészt az informatikai fejlődés miatt egyre jobban elterjednek az atipikus foglalkoztatási formák, a távmunka mellett ilyen a munkakör-megosztás vagy éppen a munkaerő-kölcsönzés.

A Magyar Távmunka Szövetség konferenciáján Simon Gábor, a Távmunka Tanács elnöke elmondta, már csak azért is szükség van a távmunka elterjesztésére, mert az Új Magyarország Fejlesztési Terv egyik kitűzött célja a foglalkoztatottság növelése. Márpedig ebben a szektorban bőven vannak lehetőségek: a hazai távmunkások aránya alacsony, csak minden 9-10. vállalkozásban vagy intézményben alkalmazzák a távmunkát, ami a munkavállalók 4,5-5,5 százalékát érinti. Tőlünk nyugatabbra vagy például az Amerikai Egyesült Államokban sokkal többen választják ezt az atipikus foglalkoztatási formát. Finnországban és Dániában például a munkaképes lakosság 15-17 százaléka nem vagy nem folyamatosan a munkahelyén végzi a feladatait.

Itthon több tényező már adott ahhoz, hogy egyre többen dolgozhassanak távmunkában. Például az infrastruktúra, hiszen a legtöbb családban megszokott kellék lett a számítógép, és nő az internet-előfizetések száma is. „A technikai feltételek nagyrészt adottak, de szükség van szemléletváltásra is” – hangsúlyozta Simon Gábor. Hozzátette, hogy az oktatást is a kimenet oldaláról kell megközelíteni, azaz azt kell figyelembe venni, mit kér a munkaerőpiac. Emellett a távmunka elterjedéséhez arra is szükség van, hogy a vállalkozások változtassanak munkaszervezési módszereiken, illetve hogy mind a munkaadói, mind a munkavállalói oldal képzést kapjon az IT-eszközök használatáról, az adatbiztonságról vagy éppen az új típusú munkavégzésről. Ez utóbbihoz tartozik többek között a vezetők hozzáállása is: a nem helyhez kötötten dolgozók időbeosztását nem lehet felügyelni. Ezért itt inkább projektmenedzseri, szakmai vezetői képességekre van szüksége a főnöknek és persze arra, hogy maximálisan megbízhasson a dolgozókban. A nem helyhez kötött foglalkoztatás elterjedéséhez azonban különféle támogatásokra is szükség van: a vállalkozások számára várhatóan 2007 februárjában lesznek elérhetők az uniós pályázatok, de a Magyar Távmunka Szövetségnél is lehet majd pályázni például szakértői tanácsadásra. Egyúttal ki fognak dolgozni egy a Start rendszerhez hasonló kedvezményrendszert a távmunkát alkalmazó közösségek számára.

Védett információk

A távmunka kategóriájába sok minden belefér: a közhiedelemmel ellentétben nem csak fogyatékosok vagy megváltozott munkaképességűek végezhetik. Az IT-biztonság szempontjából már az is távmunka, amikor a vezető külföldön van, de szeretné megnézni a leveleit, vagy akár a cég aktuális pénzügyi jelentését szeretné átolvasni. Márpedig ez a kommunikáció a világhálón keresztül zajlik, ami nem nevezhető biztonságos közegnek, különösen akkor, ha valaki közösségi helyről, például netkávézóból akar dolgozni. Ez az egyik ok, amiért a munkaadók tartanak a távmunkától: nem biztosak abban, hogy elég biztonságosan tudnak így kommunikálni.
Korábban a behatolások ellen a tűzfal jelentett megoldást, ez azonban feltételezte, hogy minden dolgozó az irodában ül. Ha azonban van, aki otthonról vagy egy kávézó sokak által használt gépéről szeretne dolgozni, szükség van a folyamatos kontrollra: kit szabad „beengedni” a rendszerbe és kit nem.

„A felhasználó nem informatikus: ő dolgozni szeretne, anélkül, hogy azzal foglalkozna, hol van, milyen gép előtt ül és azon milyen alkalmazások futnak” – mondta Edelényi András, a HIS technikai igazgatója. Ráadásul egy alkalommal sokféle rendszert kell elérni, a levelezéstől akár a pénzügyi jelentésekig, egy idő után pedig fárasztóvá válik folyamatosan felhasználói neveket és jelszavakat írogatni. Az IT-biztonsággal foglalkozó cégek ezért kínálnak például olyan védelmi rendszert, amikor egy böngésző segítségével, de mégis biztonságosan érhetők el a szükséges alkalmazások. Ehhez elég egy jelszó, de ha ennél is nagyobb biztonságra van szükség, úgynevezett tokenekkel egyszer használatos kódokat is lehet generálni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik