Pénzügy

Csak a vizsgára kell bejárni

Távoktatási programot is díjaztak a Minőség Világnapján a Művészetek Palotájában. A főiskolai tananyag csak az interneten elérhető, a hallgatóknak pedig a konzultációkra sem kötelező bejárni.

A Számalk Zrt. Által fejlesztett tananyag nyerte 2006-ban a Magyar Minőség Társaság díját az e-oktatás fejlesztői kategóriájában. Az átadásra november 8-án, a Művészetek Palotájában, a Minőség Világnapjának alkalmából rendezett fogadáson került sor. A díjazott távoktatási program az első olyan hazai, interneten elérhető főiskolai tananyag, melynek köszönhetően a jövőben a diákoknak elegendő a vizsgákra bejárni. A nyertes program egy ILIAS nevű német szoftver hazai felhasználása, melyet külföldön már évek óta sikerrel használnak különböző felsőoktatási intézmények.

A minőségdíjas e-learning tananyagokat több nyelven is használják majd a Gábor Dénes Főiskola távoktatási programjában. Nyomtatott tananyag egyáltalán nincs, a konzultációk csak ajánlottak, de nem kötelezők, és a diákok – ha akarnak – csak vizsgázni járnak be, hiszen a felkészüléshez mindent megtalálnak a főiskola portálján – ismertette a díjazott tananyagok alkalmazását Komáromi László, a Számalk Marketing és Minőségirányítási Irodájának igazgatója.

A főiskolai e-learning tananyagok jellemzője, hogy az on-line kurzusokat prezentációk, önellenőrző tesztek, gyakorlatok, fogalomszótárak, animációk és letölthető oktatási segédletek, szimulációk egészítik ki. A több érzékszervre ható multimédiás interaktív oktatóprogramok hatékonyabbá és élményszerűbbé teszik az ismeretek elsajátítását. Az internet segítségével tantárgyanként fórumon beszélhetik meg tapasztalataikat a hallgatók, az oktatók pedig elektronikus tanári fogadóórát tarthatnak.

Még nem népszerű a távoktatás

Az internetes távoktatás, mint tanulási forma az élethosszig tartó tanulás programjában is nagy jelentőséggel bír, hiszen a munkavállalók képzésének és átképzésének kiemelkedően népszerű és hatékony eszköze, ezért számos uniós projekt támogatja. Ennek ellenére hazai elterjedése inkább fokozatos, mint robbanásszerű, hiszen a hozzá, illetve a hagyományos oktatási formákhoz kötődő megrögzött megközelítések lassan változnak.
A pályázaton kiemelkedő minőségű elektronikus oktatási anyagokat és azok alkalmazóit is díjazták. A beérkezett pályázatok elbírálásakor a didaktikai szempontok mellett a szabványok alkalmazása, a tananyag tartalmi, minőségi, mennyiségi jellemzői, valamint a látvány és az interaktivitás színvonala és mértéke is meghatározó volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik