Pénzügy

Törvénymódosítások várhatók a munkabérek védelmében

Januártól négy törvény módosulhat annak érdekében, hogy a munkavállalók mindenképpen megkapják a bérüket, még ha a céget fel is számolják – értesült a Világgazdaság.

Így változhat a bérgarancia-alapról szóló törvény, amely arról rendelkezik, hogy a felszámolás alatt álló vállalkozások visszatérítendő támogatást kérhetnek a dolgozóikkal szemben fennálló tartozás megelőlegezésére. Ezt a támogatást a munkaerő-piaci alap bérgaranciaalap-részéből igényelhetik a cégek a székhely szerinti megyei (januártól a regionális) munkaügyi központnál.

Módosul a munkaügyi ellenőrzésről szóló törvény is. A felszámolási eljárás során a munkáltatói jogok gyakorlására jogosult felszámolót is ellenőrizhetik a felügyelők, például, hogy a bérgarancia-alapból kifizette-e határidőre a fizetéseket.

A tervek szerint az illetékekről szóló törvény tárgyi illetékmentességet érintő szabályai is változhatnak. A módosítással a hitelezőnek minősülő munkavállalók bérkövetelésének érvényesítése válna könnyebbé, feltéve, ha a tartozás a dolgozók többségét érinti.

2007. január 1-jén lépne hatályba az a csődtörvény korábbi módosításával elfogadott szabály, miszerint a zálogjogosultak a zálogtárgy értékének 100 százalékáig kielégítést nyerhetnek a zálogtárgyból. Ezzel szemben felmerült, hogy vissza kellene állítani a csőd- és felszámolási törvényben azt a szabályt, hogy a jelzálogjogosult a zálogtárgy értékesítése esetén a bevétel 100 százaléka helyett csak a felét igényelhesse.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik