Pénzügy

OÉT: vita a béremelésről

A jövő évre országosan a versenyszférának ajánlható bruttó béremelési mértékre az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) ülésén a kormányzati oldal 6-6,5 százalékos javaslatot tett, a szakszervezeti és a munkáltatói oldal egyelőre nem jelölt meg konkrét mértékeket.

Az elkövetkező hetek szakértői és plenáris tárgyalásain folytatják majd a felek a vitát. A korábbi bejelentésekkel ellentétben viszont a munkáltatói oldal jelezte, hogy nem kívánja felmondani a múlt év végi OÉT-bérmegállapodás minimálbérre vonatkozó részét. Ez a megállapodás három évre határozza meg a minimálbér mértékét, illetve kötelező szakmai bérminimumokat is megjelöl erre az időszakra.

Az ülésen hosszas vita volt a múlt év végén kötött és az idei évre vonatkozó bruttó béremelési ajánlás teljesüléséről. A szakszervezetek szerint ugyan az idei 3,5 százalékos reálbéremelés mint cél, a szeptembertől érvényesülő magasabb járulékfizetési kötelezettség ellenére teljesülhet, de ezt nehéz megmagyarázni azoknak a dolgozóknak, akik augusztusi keresete szeptemberben több ezer vagy akár tízezer forinttal is csökkent. A nettó keresetek ilyen mértékű csökkenése nem csak szeptember és december között, de a jövő évben is érvényesül.

A kormányzati oldal képviselői azt hangsúlyozták, hogy a megállapodásban nem volt szó a dolgozókat terhelő járulékok mértékéről, annak változásáról. Arról sincs szó a megállapodásban, hogy a kormány egyedül felelős a megállapodáshoz kiindulásként vett feltételezett GDP és infláció alakulásáért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik