Pénzügy

Ne más költse az Ön pénzét!

Az Intrum Justitia által elvégzett legújabb európai fizetési felmérés szerint az Európai Fizetési Kockázati Index újra növekedett. Az átlagos fizetési időtartam, azaz a tényleges idő a számla elküldésétől annak rendezéséig 59,2 nap, szemben a 2005-ös 58,7 és a 2004-es 57,3 nappal.

Meglepő adat, hogy Magyarországon ez a szám csak 44 nap, tehát nem tartozunk a sereghajtók közé a kifizetési időtartamot tekintve. Ami azonban aggodalomra adhat okot, hogy míg a behajthatatlan követelések átlagban 1,7 százalékot tesznek ki az európai országokban, addig hazánkban a kintlévőségek 2,7 százalékát kell veszteségként leírniuk a vállalatoknak!

A kintlévőségek, illetve a behajtási folyamatok egy kis előrelátással elkerülhetők – jegyezte meg Felfalusi Péter, az Intrum Justitia magyarországi vállalatának ügyvezető igazgatója. Hazánkban is igénybevehetők azok a megelőző szolgáltatások, amelyek már a szerződéskötés előtt tájékoztatják megbízóinkat az adott cégtől várható fizetési hajlandóságról. A komplex követeléskezelési szolgáltatások igénybevételével radikálisan csökkenthető a gazdálkodó szervezetek leírási vesztesége.

Sajnálatos módon a közületek sem szolgáltatnak jó példát a szerződő feleknek történő fizetések esetében és ezzel nagyon sok beszállítót nagy kockázat elé állítanak. A teljes európai átlagot tekintve a fogyasztók fizetési kötelezettségeiket 42,5 nap alatt, a vállalatok 59,9 nap alatt, míg a közszektor mindössze 69,8 nap alatt teljesítették.


Ne más költse az Ön pénzét! 1

A fizetési felmérés, amelyben 6500 európai üzleti menedzser vett részt, egy meglepő eredményt is mutatott, nevezetesen azt, hogy egy vállalat saját fogyasztói által megtett azonnali fizetése nincs automatikusan pozitív hatással a vállalat saját fizetési viselkedésére. Egy 100 eurós, saját fogyasztó általi készpénzes fizetés esetén a vállalat mindössze 12,50 eurót használna saját szállítóinak azonnali kifizetésére.

Mint a korábbi európai fizetési felmérések, a 2006-os is kimutatja, hogy a kis- és középvállalkozások szenvednek különösen a késedelmes kiegyenlítések miatt. Ezek sokkal sebezhetőbbek a készpénz áramlásában bekövetkezett változások miatt, gyakran csak korlátozott számú fogyasztóval rendelkeznek és gyakran nagyobb cégek beszállítói, amelyeket úgy ismernek, mint a kisebb vállalatoknál nagyobb késéssel fizető cégeket.

Kifejezetten a kis- és középvállalatok számára dolgoztuk ki őszi, akciós követeléskezelési szolgáltatásunkat, amelynek keretében megbízónk csak az eredményes behajtások után fizet, akár 9 százalék sikerdíjat, eredménytelenség esetén a sikertelenség okainak feltárását követően ügyfeleinknek díjmentesen szakmai javaslatot adunk az ügy további kezelésére vonatkozóan – zárta a beszélgetést az Intrum Justitia Kft. ügyvezetője.

További részletek a www.intrum.hu weboldalon olvashatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik