Pénzügy

Pályamódosító hitel volt közszolgáknak

A kormány döntött a pályamódosító hitel részleteiről, amely azoknak az elbocsátott közszférában foglalkoztatottaknak ad segítséget, akik saját vállalkozást szeretnének indítani - közölte a Kormányszóvivői Iroda.

Az új hitelkonstrukció kizárólag azoknak szól, akik a közszférában dolgoznak, és akiket 2006. július 1. és 2008. december 31. között mentenek fel. További feltétel, hogy a kérelmező a jogviszony megszűnését közvetlenül megelőzően megszakítás nélkül legalább egy évig – pályakezdők esetén pedig legalább hat hónapig – a közszférában dolgozzon – áll a közleményben.

A legfeljebb 3 millió forint összegű kedvezményes hitelt gazdasági társaság alapítására, működő gazdasági társaságban történő tőkeemeléshez, illetve egyéni vállalkozó esetén a vállalkozás indításához szükséges beruházásra lehet felhasználni.

A Magyar Fejlesztési Bank Rt. kedvezményes kamattal, a hitelintézetek refinanszírozásán keresztül biztosítja a pályamódosító hitelt, amit 10 éves futamidővel lehet igénybe venni. Az első 3 év türelmi időnek számít, azaz ez alatt az idő alatt még nem kell megkezdeni a hitel törlesztését.

A forint alapú hitelt 3 havi EURIBOR, plusz legfeljebb 2,5 százalékos éves kamattal lehet igénybe venni. (Ez jelenleg 6 százalékos kamatnak felel meg.) A kedvezményes kamatot a kormány által vállalt 20 milliárd forintos árfolyam-garancia teszi lehetővé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik