Pénzügy

Hiányzik a kompromisszumkészség a fiatalokból

Európában a magyar fiatalok igénylik leginkább, hogy a munkájuk érdekes és szórakoztató legyen, lehetőséget adjon a szakmai fejlődésre és jól is fizessen.

Nincs könnyű dolga annak a munkaadónak, aki szeretne a fiatal magyar munkavállalók kedvében járni, derül ki egy nyolc európai országban végzett kutatásból. A kétszáz budapesti, debreceni, miskolci, szegedi és pécsi megkérdezett a külföldiektől eltérően vélekedik arról, hogy milyen az ideális munkahely.

A spanyolok például hajlandóak feláldozni az érdekes munkát a jó fizetés kedvéért, a briteket, az olaszokat és a németeket pedig inkább a jó karrierkilátások motiválják, mintsem az önmegvalósítás lehetősége. Ugyanakkor csaknem minden megkérdezett fontosnak tartja a szórakozást is: tízből kilencen (86%) állítják, hogy azért dolgoznak, hogy élhessenek, és nem azért élnek, hogy dolgozhassanak.

Sok pénz és sok szabadidő

Az összes megkérdezett háromnegyede, 74 és 75 százaléka tartja fontosnak, hogy meglegyen az egészséges egyensúly a munka és a magánélet között, valamint hogy jó fizetést kapjanak.

A munkahelyükön is megpróbálják tartani az egyensúlyt: a jó karrierlehetőség és a kellemes munkakörnyezet is a munkahelyi prioritáslista elején szerepel. Bár összességében elégedettek, a megkédezettek négyötöde (82%) úgy érzi, hogy a több pénz, 71 százalékuk szerint több saját magára fordítható idő tenné őket még boldogabbá. Bár keményen dolgoznak, fél szemmel mindig az irodán kívüli világot lesik. Nem meglepő tehát, hogy háromnegyedük (74%) szerint több a szórakozás és kevesebb a felelősség az életükben, mint a szüleiknek az ő korukban.

Játék a nyelvtanulás

A magyarok minden európai társuknál jobban igénylik, hogy a munka szórakoztató legyen (81 százalék, szemben például a spanyolok 71 százalékával), de azt is, hogy jól megfizessék: 79 százalék vélekedett így, míg a németeknél csupán 67 százalék. A hazaiak 79 százaléka tartja nagyon fontosnak, hogy a munka lehetőséget nyújtson a szakmai fejlődésre, miközben az európai átlag mindössze 72.

A magas elvárásokat támasztó fiatalok ugyanakkor céltudatosak is. Leginkább a magyarok – 19 százalékuk – gondolkodtak úgy, hogy az idegennyelv-tanulás nem nyűg, hanem igenis szórakozás, amellett, hogy sokkal ambiciózusabbnak is érzik magukat, mint szüleiket az ő korukban – mindössze 17 százalék gondolja az ellenkezőjét.

Elégedetlenségben is dobogósok vagyunk, igaz, csak ezüstérmesek. A magyar fiatalok 84 százaléka mondta azt, hogy több pénzre, míg 74 százaléka szerint több időre lenne szüksége ahhoz, hogy többet tudjon szórakozni. Mindkettő a második legmagasabb arány Európában, nálunk már csak a belgák elégedetlenebbek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik