Pénzügy

Nyilvánosak a munkaügyi jogsértések

Közel ezer, munkaügyi jogsértést elkövető munkáltató nevét tartalmazza az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség internetes honlapján közzétett lista, amelyen a jogsértések típusáról, és a munkaügyi bírság pontos mértékéről is tájékozódhatunk.

Szeptember 23-ától teszi közzé az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) azoknak a foglalkoztatóknak a nevét, amelyekkel szemben határozatot hoztak. Egyelőre közel ezer munkáltató neve szerepel az adatbázisukban. A szabálysértők nevének közzétételéről sokáig vita folyt: az ellenzők közül sokan azzal érveltek, hogy a jogsértések súlyossága nem azonos, és olyan cégnek is rossz hírét kelthetik, amelyikkel szemben enyhe határozatot hoztak. Az OMMF többek között ennek kikerülésére részletes adatokat közöl a jogsértésről és annak következményeiről, így például a munkaügyi bírság mértékéből is következtethető, hogy a szabálysértés mennyire volt súlyos.

Részletes adatok

A listára felkerülő munkáltatók székhelyét is megtudhatjuk, illetve feltüntetik jogszabályhelyet, vagyis hogy melyik jogszabály mely része ellen vétett a munkáltató. Sokan az alkalmai munkavállalói könyvre vonatkozó előírásokat nem tartják be, de a munkaszerződéssel kapcsolatos szabályok ellen is sokan vétettek. Szintén nyilvános a jogsértés következménye, a kiszabott munkaügyi bírságok pontos mértéke. Az OMMF határozatának keltét, és a végrehajthatóság napját is feltüntetik a honlapon.

Sokféle jogsértő

Az OMMF honlapján név és adószám alapján kereshetőek a jogsértést elkövető munkáltatók, hogy elkerülhetőek legyen a félreértések, hiszen sok az azonos elnevezésű foglalkoztató. A teljes listát megkapjuk azonban, ha egy “a” betűt beírunk a foglalkoztató neve mezőbe. Bár változatos a jogsértők köre, sok foglalkoztató a vendéglátásban, az építőiparban tevékenykedik, de kereskedelmi tevékenységet vagy fuvarozást végzők is szép számban akadnak közöttük, sőt önkormányzatokat is megbírságolt már a Munkaügyi Főfelügyelőség. A jogsértők között társas vállalkozókat és egyéni vállalkozókat is találhatunk.

A listában természetesen vannak ismertebb cégek is, így például a Magyar Suzuki Rt, amelyre hatmillió forintos munkaügyi bírságot szabtak ki idén augusztusban. Az OMMF az Unióhoz velünk együtt csatlakozó állampolgárok foglalkoztatásának bejelentésére vonatkozó előírások megsértéséért szabott ki bíráságot a magyarországi gyárra. A Tescónak az alkalmai munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatás során elkövetett szabálysértés miatt 2005-ben 400 ezer forintot kellett befizetnie. A Strabag idén hasonló jogsértést követett el, de csak 150 ezer forintnyi bírságot szabtak ki rájuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik