Pénzügy

Drágul a magyar munkaerő

Az eurózóna tagországaiban a munkaköltségek 2000 és 2005 között átlagban évente 2,2 százalékkal növekedtek, de az új tagállamokban ennél jóval magasabb volt az emelkedés mértéke. Magyarországon ezekben az években átlagosan 10 százalékkal nőttek a munkaköltségek.

Az eurózóna tagországaiban a munkaköltségek 2000 és 2005 között átlagban évente 2,2 százalékkal növekedtek, ezt az ütemet jóval meghaladó mértékben emelkedtek az új uniós tagországokban – derült ki a német statisztikai hivatal elemzéséből. Németországban a bérköltségek emelkedése mindössze évi 1,8 százalékos volt, Ausztriában 2,2 százalékos, Franciaországban 3,4, Svédországban 3,9, Hollandiában 4,0, Finnországban 4,3, Nagy Britanniában 4,7 százalékos volt az éves munkaköltség-emelkedés.

Bár ezekben az években Csehországban évi 7,4 százalékkal, Magyarországon 10 százalékkal nőttek a munkaköltségek, a kelet-európai munkaerő még mindig olcsó az unióban. A legdrágább ország Dánia, utána Belgium, Luxemburg, Franciaország, Hollandia, Németország, Finnország következik. A legolcsóbb: Litvánia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik