Pénzügy

A cégek 70 százaléka sáros volt a munkaügyi razziákon

Az ellenőrök több mint 3 milliárd forint munkaügyi bírságot szabtak ki az idén augusztusig – jelentette be Papp István, az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) elnöke.

Papp István, az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) elnöke csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón a január 1. és augusztus 31. közötti ellenőrzések tapasztalatait ismertetve elmondta: a felügyelők az ellenőrzött 17 569 munkáltatóból 12 029-nél találtak valamilyen munkaügyi jogszabálysértést.

A vizsgálatok szerint az ellenőrzött munkáltatóknál alkalmazott 183 452 munkavállalóból 105 736-ot foglalkoztattak a munkaügyi jogszabályok megsértésével. A munkaügyi felügyelők mintegy 7300 alkalommal munkaügyi bírságot szabtak ki a szabálytalanságok miatt, de mintegy 3200 esetben csak a szabálytalanság megszüntetésére szóló határozatot hoztak, hogy a jogkövető magatartásra ösztönözzék a munkáltatókat.

A kiszabott munkaügyi bírságok összege több mint 3 milliárd forint, a külföldiek engedély nélküli foglalkoztatása miatt további több mint 441 millió forint befizetésére kötelezték a munkáltatókat. Az ellenőrzések során csaknem 27 ezer olyan dolgozót találtak, akiket munkaszerződés, vagy az előírt bejelentés nélkül foglalkoztattak a munkáltatók. Papp István utalt arra, hogy korábban úgy becsülte, legalább 30 ezer feketén foglalkoztatott munkavállalót találnak majd idén az ellenőrzések során, s ez teljesül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik