Pénzügy

2009 előtt nem nyit a német munkaerőpiac

Németország új budapesti nagykövete szerint amennyiben hosszú távon is kedvezően alakulnak a német gazdaság mutatói, 2009-ben megnyithatják munkaerőpiacukat nyolc új tagállam, köztük Magyarország állampolgárai előtt.

„Az elmúlt negyedévben jól alakultak a német gazdaság mutatói, reméljük, ez hosszú távon is tartható lesz, és 2009-ben olyan döntést hozhatunk az átmeneti szabályozásról, ami a magyarok érdekeinek is megfelel” – fogalmazott Hans Peter Schiff.

A magas németországi munkanélküliség miatt nyolc új EU-tagállam (Ciprusra és Máltára nem vonatkoznak a korlátozások) polgárai számára, legalábbis 2009-ig továbbra is szükség lesz munkavállalási engedélyre. Magyar vállalatok már most is kiküldhetik alkalmazottaikat Németországba dolgozni, csupán három ágazatban van szükségük a kiküldötteknek munkavállalási engedélyre: az építőiparban, valamint a belső dekoráció és az épülettisztítás terén.

A misszióvezető szerint az úgynevezett SOKO-ügy, vagyis a Németországban tevékenykedő magyar cégek elleni eljárások ügye nem éleződött volna ki annyira a sajtóban, ha a belpolitikai helyzet tavaly nyugodtabb a két országban. „Megtaláltuk azt az utat, ami a problémák megoldásához vezet. Az a benyomásom, hogy ez a téma már nem a legfontosabb helyet foglalja el a kétoldalú kérdések napirendjén” – fogalmazott Hans Peter Schiff.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik