Pénzügy

Változások a diákhitelben

Keddtől bővül a diákhitelre jogosultak köre, a költségtérítésesek számára nő a legmagasabb felvehető összeg, és egyszerűsödik az ügymenet is.

A magyar felsőoktatási intézmények hallgatói a jövőben képzési típustól függetlenül vehetnek fel kölcsönt, tehát nem zárják ki e körből a szakirányú képzésben részt vevőket, illetve a doktoranduszokat – írja a Világgazdaság. Jogosultak lesznek továbbá azok is, akik az Európai Gazdasági Térség (EGT) – az uniós tagállamok mellett még több nyugat-európai ország is ide tartozik – akkreditált intézményeiben szeretnének diplomához jutni.

A költségtérítéses hallgatók számára 40 ezer forint lesz a felvehető összeg felső határa – az államilag finanszírozottaknak marad a 30 ezer –, amennyiben vállalják a magasabb törlesztési hányadot: nekik a jövedelmük nyolc százalékát kell fizetniük, szemben a többiek hat százalékával. A hallgatói jogviszony megszűnését követően mostantól nem azonnal, hanem csak három hónap elteltével kell az első törlesztőrészletet kifizetni – továbbra is függetlenül attól, hogy valakinek van-e munkája vagy nincs.

A jogosultsági idő ezentúl mindenki számára legalább tíz szemeszter lesz, ha egy szak képzési ideje ennél több, akkor a jogosultsági idő is ugyanennyire növekszik, de legfeljebb 14 félév lehet. Megszűnik az igénylésre vonatkozó 35 éves korhatár, ehelyett a 40 év lesz a vízválasztó, e fölött már nem lehet igényelni hitelt, viszont az bizonyos értelemben szűkítést jelent, hogy aki eléri ezt az életkort, annak mindenképp meg kell kezdenie a törlesztést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik