Pénzügy

Ezermilliárd távmunkahelyekre és különböző képzésekre

Ezermilliárd forintos nagyságrendű összeg áll rendelkezésre távmunkahelyek létrehozását segítő programok megvalósítására és különböző képzésekre a II. Nemzeti Fejlesztési Tervben (NFT II.) – közölte Simon Gábor MSZP-s képviselő hétfőn Budapesten. A Fidesz helyettes szóvivője reményét fejezte ki, hogy a bejelentést érdemi lépések követik majd.

Az MSZP munka világa szakcsoportjának vezetője sajtótájékoztatóján elmondta: az NFT II. emberi erőforrás-fejlesztés operatív programjában (Emerop) a távmunkahelyek létrehozása mellett az oktatás korszerűsítésére, munkaerőpiaci programokra, szakképzésre és távoktatásra is igényelhetnek összegeket a pályázók.

A távmunkára fordítható összegek nagyságrendjét a meghirdetett programok függvényében lehet majd meghatározni a 2007 és 2013 közötti európai költségvetésből származó források elosztásakor – fűzte hozzá.

Szemléletváltásra van szükség

Simon Gábor elmondta: a foglalkoztatottak négy százaléka végez jelenleg távmunkát, s a kormány tervei szerint 2010-re ez az arány eléri a nyolc százalékot. A távmunka szerinte lehetőséget kínál a munkaerőpiacon eddig kevés szerepet kapó csoportok, így például a fogyatékossággal élő emberek vagy a megváltozott munkaképességűek bekapcsolására a foglalkoztatásba, növeli a gazdasági hatékonyságot és modernizálja a közszférát, az interneten keresztüli tanulás (e-learning) pedig lehetőséget ad az élethosszig tartó tanulásra és a munkaerő átképzésére – fejtette ki.

Simon Gábor elmondta: a távmunka interneten keresztül számítógéppel végzett munka, amely az adatrögzítéstől az ügyfélszolgálati tevékenységig számos lehetőséget kínál. Megjegyezte, hogy az ilyen jellegű munkavégzésnek legkevésbé a technikai eszközök beszerzése jelenti ma akadályát, sokkal inkább szemléletváltásra van szükség jogszabályalkotással, ösztönző pályázati támogatásokkal.

A Fidesz érdemi lépésekben reménykedik

Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: „reméljük, hogy a mostani bejelentést nem hosszú csend, hanem érdemi lépések követik majd, amihez a Fidesz minden segítséget kész megadni”. A Fidesz álláspontja szerint a foglalkoztatás bővítésének jelentős, ma még kihasználatlan tartaléka a részmunkaidős foglalkoztatás és az otthonról végzett távmunka elterjesztése és ennek támogatása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik