Pénzügy

Tízszázalékos azonnali leépítés a mentőknél

admin
admin

2006. 08. 01. 09:58

Azonnali hatállyal tíz százalékkal csökkenti létszámát az Országos Mentőszolgálat. A jövőben a sűrgösségi betegellátásra kívánnak koncentrálni, míg a betegszállítási feladatok háttérbe szorulnak.

Győrfi Pál, a szolgálat szóvivője a mentőszolgálatoknak megküldött hírlevelében azt írja: a létszámcsökkentés 734 dolgozót érint. „ Az intézkedés és annak végrehajtása az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) alapfeladatának, mentési, sürgősségi betegellátó funkciójának erősítését, mint elsődleges fontosságú szempontot veszi figyelembe.”


Az alaptevékenységet nem veszélyezteti


Győrfi Pál az MTI-vel kedden késő délelőtt levélben tudatta: az intézkedés része annak a folyamatnak, amely az állami mentőszolgálatot egy valóban az alapfeladatára koncentráló, sürgősségi betegellátásért felelős, hatékony szervezetté alakítja.


Eddig az évi mintegy 2,3 millió elvégzett feladat több mint fele olyan, az OMSZ szakmai felkészültségét, kéklámpás, jól felszerelt autóit nem igénylő betegátszállítási feladat (pl. hazaszállítás, ellenőrző vizsgálatra szállítás, stb.) volt, amelyet a jövőben az ilyen feladatokra szakosodott betegszállító szervezeteknek kell ellátniuk. Érvényes társadalombiztosítással rendelkező betegeknek a szállítás továbbra is ingyenes marad, és a létszámcsökkentés a sürgősségi betegellátást nem veszélyezteti – közölte a szóvivő. Ezentúlk azonban az OMSZ alapfeladataihoz nem tartozó, nem sürgős, valamint előjegyzett betegszállítást csak akkor vállalják, ha van elegendő szabad járművűk.

Piaci alapokon is működik

A betegszállításban már évek óta tevékenykednek egyébként magáncégek, amelyek már jelenleg is a piac 40-45 százalékát fedik le. A Mentők és Betegszállítók Országos Egyesületének 38 tagja van hat régióban. A piaci alapokon működő, 1991-ben alapított Samaritanus Mentőszolgálat Kft. szolgáltatásait részben a magánbiztosítók és a társadalombiztosítás rendeli meg, de léteznek úgynevezett “fizetős kocsik”, ahol a betegek fizetnek a szállításért. Ez utóbbiak ára 120 Ft/km – tudta meg a FigyelőNet Minich Károlytól, a Samaritanus vezetőjétől.


Kisebb, de hatékonyabb

Az OMSZ-nél az elbocsátások végrehajtásának előkészítése megkezdődött. Győrfi Pál hangsúlyozta, hogy a dolgozói érdekképviseletekkel kapcsolatos egyeztetési kötelezettségeit a szervezet betartja.

Az egészségügyi miniszter 2006. július 28-án az államháztartás hatékony működését elősegítő szervezeti átalakításról és az azokat megalapozó intézkedésekről szóló kormányhatározatban foglaltak előkészítése érdekében rendelte el az Országos Mentőszolgálat létszámának azonnali hatállyal történő csökkentését.

„A változások hosszú távon egy kisebb, de hatékonyabb, a valóban rászoruló betegeknek magasabb színvonalú sürgősségi ellátást nyújtani képes, emberileg és szakmailag egyaránt alkalmas személyi állománnyal dolgozó állami mentőszolgálat kialakulásának irányába mutatnak” – fogalmazott a szóvivő.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.