Pénzügy

Már írják a minisztériumi felmondóleveleket

Szilvásy György elmondása szerint már írják a felmondóleveleket a minisztériumokban. Az eredetileg július elejére tervezett elbocsátások augusztus elsejére tolódtak. Információink szerint eddig az egészségügyi, a környezetvédelmi és a pénzügyi tárcáknál jelentették be a leépítéseket.

Már van jó példa

A versenyszférában már jól ismert mun-káltatói szolgáltatás az outplacement, a gondoskodó elbo-csátás. Ennek kere-tében egy külső ta-nácsadó cég munka-társai nyújtanak pro-fesszionális segítsé-get az álláskeresés-hez, de a szolgálta-tásnak része lehet a pszichológiai taná-csadás is. Más vállalatok pedig vezetőiknek tartanak outplacement tréninget, hogy felkészítsék őket a humánus elbocsátás-ra, vagyis tulajdon-képpen egy gyorstal-paló outplacement-tanácsadó-képzésen vesznek részt. Az előző nagy közszfé-rabeli leépítési hullámnál a Gazda-sági és Közlekedési Minisztérium élt ezzel a lehetőséggel, húsz vezetőjük vett részt a DBM Hungary három-napos outplacement workshopján, hogy megkönnyítsék a munka elvesztésének sokkját az akkor elbocsátott dolgozóik számára.

Összesen 2187 dolgozót küldenek el a minisztériumokból csoportos létszámleépítés címén. A kormány eredeti szándékai szerint hamarabb jelentették volna be, hogy kiket küldenek el, de most úgy tűnik, hogy augusztus elsejével bocsátják el az alkalmazottakat. A személyzeti és érdekvédelmi szervezetekkel történt egyeztetések után a minisztériumokban már írják az elbocsátó leveleket – fogalmazott Szilvásy György kancelláriaminiszter a szerdai kormányszóvivői sajtótájékoztatón. A FigyelőNet megkeresésére a Kormányszóvivői Iroda nem adott tájékoztatást arról, hogy mely tárcáknál történtek már elbocsátások, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium azonban lapunkkal közölte, hogy július elsejével 46 dolgozójuktól váltak meg, és a FigyelőNet úgy tudja, hogy az Egészségügyi Minisztérium érintett dolgozóit is értesítették már. A többi tárcánál még bizonytalanok a dolgozók.

A legnagyobb leépítés az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumnál lesz, ahonnan összesen 509 dolgozót küldenek el, a másik nagy vesztes a Szociális és Munkaügyi Minisztérium a leépítendő 364 fővel, de az Oktatási és Kulturális Minisztériumból is 245 embernek kell távoznia. A legnagyobb létszámú tárca a Gazdálkodási és Közlekedési Minisztérium lesz: 139 fő leépítése után 745-en dolgoznak majd Kóka János irányítása alatt.

Mi alapján készül a leépítési lista?

A Kormányszóvivői Iroda tájékoztatása szerint szakértők javaslata alapján döntötték el, hogy az egyes minisztériumoknak hány főtől kell megválniuk, de az érintettek kijelölését a munkahelyi vezetőkre bízták. Ők a jelenlegi rendszerben abban érdekeltek, hogy a lehető legjobb szakembereket vegyék fel és tartsák meg, mivel a feladatok ellátásának minőségét biztosítaniuk kell – hangsúlyozta a FigyelőNet megkeresésére a Kormányszóvivői Iroda munkatársa. Ennek csak a munkáltatók között, a legjobb munkaerőért folyó verseny szabhat határt, mivel a versenyszférában magasabb bért tudnak fizetni a jó munkavállalóknak – tette hozzá.

A kormány egyébként aláírt egy megállapodást a Köztisztviselői és Érdekegyeztető Tanácsban a szakszervezetekkel, amely szerint nemcsak a feladat ellátásához való alkalmasságot veszik majd figyelembe a leépítéseknél, hanem az életkort és a családi állapotot is. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumnál is a nyugdíjhoz közel állóktól vagy már nyugdíjasoktól váltak meg.


Már írják a minisztériumi felmondóleveleket 1


Ahol már elkezdték

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumból július elsejével 46 munkatársat bocsátottak el, jelenleg 409-en dolgoznak még a tárcánál. A minisztériumnál arra a kérdésünkre, hogy várható-e még elbocsátás, se igennel, se nemmel nem tudtak válaszolni. A Kormányszóvivői Irodától azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a környezetvédelmi tárcának összesen 46 főtől kell megválnia. Az érintett munkatársak kiválasztásakor arra törekedtek, hogy elsősorban a nyugdíjkorhatárhoz közel álló dolgozók – akik előnyugdíjazásban részesülhettek – feladatkörét csoportosítsák át más munkatársak munkaköréhez, vagy a már nyugdíj után feladatot ellátottak feladatát adják át másoknak. Az idősebb munkatársakon kívül pedig az adminisztratív feladatokat ellátó dolgozói létszámot csökkentették – közölte lapunkkal a tárca.

Bár hivatalos választ kérdésünkre nem kaptunk, lapunk információi szerint az Egészségügyi Minisztériumnál már hetekkel ezelőtt értesítettek több tucat dolgozót, hogy a csoportos létszámleépítés keretében elbocsátják őket. Megerősítést szintén nem kaptunk sem a minisztériumtól sem a kormányszóvivőtől, de lapunk úgy tudja, hogy a Pénzügyminisztériumban is történtek már elbocsátások július elsején.

Ahol még nagy a bizonytalanság

A többi tárcánál még nem történt konkrét bejelentés a leépítendő keretszámon kívül. A Honvédelmi Minisztérium átalakításáról kapcsolatos elképzelésekről Szekeres Imre július 24-én tájékoztatja majd a Honvédelmi és Rendészeti Bizottságot. Bocskai István, a tárca szóvivője a FigyelőNetnek elmondta, hogy a szervezeti korszerűsítés keretében döntik majd el, kitől válnak meg. A racionalizálás elsőként a minisztériumot fogja érinteni, de később a háttérintézmények feladatrendszerét is áttekintik. A Kormányszóvivői Iroda tájékoztatása szerint a Honvédelmi Minisztériumtól 151 alkalmazottnak kell búcsúzni.

Hasonló a helyzet az Oktatási és Kulturális Minisztériumban is, ahol még szintén nem történt elbocsátás, csütörtökön jelentik be a minisztériumhoz tartozó háttérintézmények tervezett átalakítását. A tárcánál a FigyelőNet érdeklődésére elmondták, hogy még egyelőre folynak az egyeztetések a létszámleépítésről. Pontos létszámot ők sem árultak el, de a Kormányszóvivői Iroda tájékoztatása szerint 245 fővel kevesebb ember maradhat a minisztériumban. Az biztos, hogy a feladatok ellátásának biztosítása lesz az elbocsátottak körének meghatározásakor az elsődleges kritérium.

A Kormányszóvivői Iroda lapunkat nem tájékoztatta arról, hogy mely tárcáknál történt már elbocsátás, de a FigyelőNet úgy tudja, hogy egyelőre sem a Gazdasági és Közlekedési, sem az Igazságügyi és Rendészeti, sem a Szociális és Munkaügyi, sem az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumban nem lehet még tudni, kiket küldenek el, csakúgy mint a pénzügyi és külügyi tárcáknál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik