Pénzügy

Közel nyolcezer álláskeresőt vettek fel kedvezménnyel

admin
admin

2006. 07. 20. 07:35

Csaknem 6000 vállalkozás, civil szervezet vett fel 7723 álláskeresőt az első félévben az egy éves járulékmentességet kihasználva - közölte a Foglalkoztatási Hivatal.

A járulékkedvezményt a legalább három hónapja regisztrált álláskeresőt alkalmazó mikro-, kis- és közepes vállalkozások, illetve civil szervezetek vehetik igénybe. A lehetőséget leginkább a mikro vállalkozások használták ki, 4439 nyerte el közülük ezt a kedvezményt. A kis és közepes vállalkozásból 1420 volt a kedvezményezett. A civil szervezetek közül 83 használta ki a lehetőséget. A legtöbb kedvezményezett vállalkozás és civil szervezet Szabolcs-Szatmár-Bereg (668), Pest (594), Borsod-Abaúj-Zemplén megyében (544) található.

A legkevesebben Nógrád megyéből igényelték a kedvezményt (48). Az összes vállalkozás közül a legtöbb, 33,6 százalék a kereskedelem, javítás, 20 százalék az építőipar, 11,1 százalék a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén kínált munkalehetőséget az álláskeresőknek. Egy korábbi statisztika szerint április végéig 3182 cég nyerte el a kedvezményt és 4260 álláskeresőt alkalmaztak.

A kedvezmény az év eleje óta vehető igénybe. A kedvezményre a legfeljebb 250 dolgozót foglalkoztató cégek, civil szervezetek jogosultak. Egy évig társadalombiztosítási, munkáltatói járulék, egészségügyi hozzájárulás nélkül, további egy évig pedig a szokásos járulékokkal kell foglalkoztatni ezeket a dolgozókat. A kedvezmény bizonyos kereseti mértékig vehető igénybe. A kedvezmény mértéke elérheti dolgozónként, hónaponként a 27 951 forintot.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.