Pénzügy

Megvan a felsőoktatási reform menetrendje

admin
admin

2006. 07. 11. 07:37

A magyar felsőoktatás átfogó, koncepcionális modernizálását szükségesnek tartja és végig is kívánja vinni - szögezte le Hiller István oktatási és kulturális miniszter a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája elnökének, Ekler Gergelynek címzett levelében.

A felsőoktatási reform tervezett lépéseiről és ezek részletes menetrendjéről levélben tájékoztatta Hiller István oktatási és kulturális miniszter a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciáját. A miniszter egyúttal szakértői együttműködésre kérte fel az egyetemi hallgatók érdekvédelmi szervezetét – olvasható a FigyelőNethez eljuttatott közleményben. Ekler Gergely lapunk megkeresésére egyelőre nem kívánt nyilatkozni a szaktárca terveiről, mivel kedd délután négy órakor tartanak választmányi ülést, ahol részletesen megvitatják a minszter által összeállított pontos reformtervet.

Hiller István levelében tételesen, határidőket megjelölve sorolta a tervezett reformlépéseket. Eszerint a hallgatói térítések, juttatások, illetve a hallgatói hitel egységes rendszerét legkésőbb szeptember 30-áig dolgozzák ki a minisztériumi és érdekvédelmi szakértők. Október végéig befejeződik a kétszintű érettségi tapasztalatainak összegzése, idén év végéig pedig lezárul az alap- és mesterképzések tartalmi, piacképességi elemzése. Ennek lényeges eleme, hogy az egyes diplomák szakmai tartalmáról, illetve piaci keresettségéről időben tájékoztatást kapjanak mind a munkaadók, mind a leendő hallgatók.

2006 végéig a minisztérium felállít egy Felsőoktatási Minőségirányító Testületet, melynek feladata az oktatás minőségét ösztönző jogi, finanszírozási és gazdálkodási feltételek kidolgozása lesz. Szintén december végéig készül el a PPP rendszerű fejlesztések, valamint a 2000. évi integráció tapasztalatainak összegzése.

2007 nyaráig felmérés készül a hallgatók élet- és munkakörülményeiről, szociális helyzetéről. Ugyancsak ez a határideje annak a vizsgálatnak, amely a hazai munkaerőpiac diplomások iránti igényeit összegzi, jövő év végéig pedig az a javaslat is megszületik, hogy miként lehet bővíteni az intézmények szerepét a felsőfokú szakképzésben és a külföldi diákok oktatásában.

2007 október végére a felméréseket összegezve elkészül a képzés szerkezetének felülvizsgálata, az államilag finanszírozott hallgatói létszámkeretek átalakítása – ezt a HÖOK is javasolta néhány nappal ezelőtt. 2007 végéig elemzés készül a felsőoktatási intézmények innovációs tevékenységéről, és arról, hogyan csatlakozhatnának a Nemzeti Fejlesztési Tervhez és egyéb EU projektekhez.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Beregszász, 2015. március 19.  
Vásárló fizet az egyik élelmiszer áruházban a kárpátaljai Beregszászon, a Bohdana Hmelnickoho utcában 2015. március 18-án. Ukrajnában a nemzeti valuta leértékelődése miatt leginkább az alapvető élelmiszerek drágultak, a hrivnya értékének ingadozása miatt egy napon belül is változnak az árak.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.