Pénzügy

220 ezer a tandíj lélektani határa

A középiskolás diákok fele nem vállalná önként a költségtérítéses képzéssel járó anyagi terheket, de a tandíjat támogatók is maximálnák az összeget 220 ezer forintban. A legtöbbet az agrár, a jogi és orvosi pályára készülők költenének a tanulmányaikra – derült ki egy országos kutatásból.

A Felvételi Információs Szolgálat (FISZ) 23 ezer diákot kérdezett arról, hogy vélekednek a költségtérítésről, mennyire árérzékenyek illetve, hogy mi befolyásolja őket az intézmény választásakor. A megkérdezett tanulók 70 százaléka 220 000 forintnál semmiképpen sem költene többet félévente tanulmányaira. A művészeti képzésekre jelentkezők 71 százaléka ennél a legkisebb összegnél húzta meg a határt, míg a jogi pályára készülők kevésbé árérzékenyek, hiszen 46 százalékuk többet is áldozna taníttatására. Összességében az agrár, a jogi és az orvosi pályára készülők költenének a legtöbbet felsőoktatási tanulmányaikra, a lehető legkevesebbet pedig a bölcsész, a természettudományi és az egészségügyi érdeklődésűek.

Arról, hogy a fizetendő összegért milyen ellenszolgáltatásokat várnak a diákok, konkrét szempontrendszer állapítható meg. A legfontosabb szempont az európai színvonalú oktatási környezet, melyet a sorrendben az oktatók elismertsége követ, a költségtérítés mértéke pedig csupán a nyolcadik helyre szorul.

A határozott elvárások ellenére kevesen igazodnak el a magyar felsőoktatás rendszerében. A diákok háromnegyede a kérdőív kérdésére nem tudott megfelelő választ adni, mert nem tudott különbséget tenni a bachelor és master képzések között. Annak tudatában, még meglepőbb ez az adat, hogy 2006 szeptemberétől minden felsőoktatási hallgató ebben a rendszerben tanul tovább.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik