Pénzügy

Maradnak az oktatási biztos jogai

Valószínűleg mégsem farag a kormány az oktatási ombudsman jogaiból: az MSZP új módosító indítványa szerint a jogvédőnek valóban csak az elnevezése változna – tudta meg a Magyar Hírlap.

Ezzel a nagyobbik kormánypárt lényegében visszalépett a biztosi hivatal “szétverésének” javaslatától. Az ombudsman posztját ugyanis gyakorlatilag megszüntette volna egy a kormány által múlt héten benyújtott indítvány. Ez ugyanis elvenné a biztosi hivatal költségvetési függetlenségét, a tárcának adná a jogot, hogy bezárja az irodát, és kikerült volna a törvényből az is, hogy az oktatási miniszternek rendeletben kell szabályoznia a hivatal jogait, eljárásrendjét. Mindezt megváltoztatná az új módosítás, melyet a lap információi szerint a szabad demokraták és az ellenzéki pártok is támogatnak majd.

Aáry-Tamás Lajos oktatási ombudsman a Magyar Hírlapnak azt mondta, az új javaslatban nincs számára aggályos pont. A biztos az eredeti indítványról korábban úgy nyilatkozott: annak hatályba lépése után szerinte nem lenne folytatható az eddigi hét év ombudsmani munkája.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik