Pénzügy

Egy tevékenységre nem irányulhat két munkaviszony

Ugyanarra a tevékenységre nem irányulhat kétféle munkajogviszony – mondta Vojnik Mária, az egészségügyi tárca volt államtitkára csütörtökön reggel a színlelt szerződések felbontása körül az egészségügyben kialakult helyzetről a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában.

„És ilyen értelemben az APEH-nak és a munkaügyi szabályozóknak is igaza van, az ellentmondást tehát két igazság között kell feloldani” – vélekedett az MSZP politikusa, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának tagja.

El kellene ismerni, hogy az egészségügynek léteznek ilyen sajátosságai, amelyekben a munkaidőkorlát és a tervezhetőség adja a normális munkarend szabályát – tette hozzá Vojnik Mária.

A volt államtitkár kifejtette, a legfőbb kérdés ebben az ügyben az, hogy sikerül-e olyan megoldást találni erre a „szükséghelyzetre”, amellyel mindenki elégedett, vagyis „le lehet-e zárni ezt a kaput” itt, ebben a sajátos helyzetben.

Az Országgyűlés egészségügyi bizottsága szerdai ülésén megszavazta, hogy a kormány tegyen azonnali intézkedéseket azért, hogy egy korábban hozott irányelvbe bekerüljenek azok a változtatások, amelyeknek köszönhetően a színlelt szerződések megszüntetése után várhatóan nem lesznek ellátási gondok az egészségügyben.

A grémium továbbá javasolja, hogy az érintett tárcák – a munkaügyi, az egészségügyi – az év végéig vizsgálják meg, hogyan lehet megváltoztatni a Munka törvénykönyvét úgy, hogy abba az orvosi ügyelet fogalma bekerüljön, ideértve az adó- és járulékvonzatokat is, tekintettel az ágazat speciális helyzetére. Az irányelvben a változtatás az lenne, hogy az orvosok szellemi szabadfoglalkozásúként dolgozhatnának a jövőben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik