Pénzügy

Szakszervezeti kontroll az elbocsátásoknál

admin
admin

2006. 07. 05. 18:01

A közszférában tervezett elbocsátások szakszervezeti kontrollját biztosítja az a megállapodás, amelyet szerdán írt alá a Köztisztviselői Érdekegyeztető Tanács kormányzati és munkavállalói oldala - közölte Csizmár Gábor.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára úgy fogalmazott: „arról tárgyaltunk, hogy a létszámleépítés hogyan történjék, és ebben a szakszervezetnek milyen szerepe legyen”. Az államtitkár közölte: az egy héttel ezelőtti megkezdett tárgyalás folytatás és lezárása történt meg az egyeztetésen. A megállapodás biztosítja a szakszervezetek jelenlétét a folyamatban, a kontroll lehetőségét.

Ez a megállapodás számos lehetőséget nyit meg az érintetteknek – mondta. Így képzési programokat indítanak számukra, szolgáltatásokkal segítik elhelyezkedésüket, rendelkezésükre áll majd a pályamódosítási hitel, valamint több munkaerőpiaci program. A megállapodás szerint az elbocsátottaknak lehetőségük lesz a részidős foglalkoztatás, az úgynevezett prémium évek program vagy a különleges foglalkoztatási állomány igénybevételére is.

„Munkavállaló-barát megoldás”

Az aláírók – a megállapodás szerint – felkérik a munkáltatókat, hogy az 50 évnél idősebbek és a gyermeküket egyedül nevelők, valamint a három vagy több gyermeket nevelők közszolgálati jogviszonyát, illetve munkaviszonyát – amennyiben szociális helyzetük indokolja – csak rendkívül indokolt esetben szüntessék meg. Csizmár úgy fogalmazott: „a nehéz helyzetben ez egy munkavállaló-barát megállapodás”. Az államtitkár elmondta: a központi közigazgatásban kétezer, míg a területi közigazgatási szerveknél 12,5 ezer köztisztviselő elbocsátásáról van szó, ami közel 800 intézményt érint.

A folyamat már a nyáron megkezdődik, és 2007 első felében ér véget. A költségvetésnek idén nem jelent megtakarítást e leépítés, ám 2007-ben már lesz pozitív hatása.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Hmejmími légitámaszpont, 2017. december 11.
Vlagyimir Putyin orosz elnök (k) pilótákkal fényképezkedik a szíriai Hmejmímnél működő orosz légitámaszponton 2017. december 11-én. Putyin a bázison tett villámlátogatásán elrendelte az orosz csapatok Szíriából történő visszavonásának megkezdését. (MTI/AP/Szputnyik/Kreml pool/Mihail Klimentyev)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.