Pénzügy

Szélesítené jogkörét a munkaügyi ellenőrző hatóság

admin
admin

2006. 07. 04. 11:35

A megszorító intézkedések betartatására az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség nem fog új célvizsgálatokat kezdeményezni, azonban a hatékonyabb ellenőrzések érdekében a hatóságok szorosabb együttműködését javasolják.

Az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) munkaügyi tárcának tett javaslatai között szerepel, hogy indokolt esetben közvetlenül is kezdeményezhessenek adóhatósági eljárást – tudta meg a FigyelőNet Papp Istvántól, az OMMF elnökétől. Erre akkor kerülhetne sor, ha felügyelőik nagyon súlyos jogsértést tapasztalnak, például, ha a munkáltató több mint 50 főt feketén foglalkoztat. A hatékonyabb ellenőrzés megteremtésére az OMMF elnöke szintén indokoltnak tartja az ellenőrző hatóságok szorosabb együttműködését: amennyiben az APEH vagy az OMMF felügyelője súlyos jogsértést tapasztal, teljes körűen tájékoztathatnák a másik hatóságot, illetve az ismételt vizsgálatot közösen folytathatnák le. A munkavédelem területén az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattal (ÁNTSZ) történő szorosabb együttműködést tartaná kívánatosnak Papp István.

Az OMMF elnöke arra már korábban tett javaslatot, hogy a megrendelő felelősséget vállaljon az alvállalkozóért, mert sokszor egyszerűen nem találják meg azt az alvállalkozót, akihez a fekete munkások „tartoznak”. További előrelépést jelenthetne az ellenőrzések hatékonyságában, ha a súlyos jogsértések esetén gyorsabb és összehangoltabb lenne a hatóságok és a bíróságok munkája. A több hónapos ügyintézési határidőkkel ugyanis sokszor időt nyernek a súlyos jogsértést elkövető munkáltatók, és mire jogerős lesz a határozat, addigra a gazdasági társaság eladásra kerül, vagy tevékenységét megszünteti, vagy felszámoltatja magát. Szintén gyakori eset, hogy az ellenőrzés ideje alatt a munkáltató „fantomizálódik”, így a felügyelők egyszerűen nem találják a munkáltatót. Ennek ellenőrzésére szükség van további hatáskört biztosítani a felügyelők részére.

Arról egyelőre nem egyeztettek még a szaktárcával, hogy a megszorító intézkedések betartatására megnövelnék az OMMF által végzett ellenőrzések számát, és feltehetően új célvizsgálatokat sem fogalmaznak meg a főfelügyelőségnél. A múlt év végén meghatároztuk a súlyos jogsértések körét, amelyek ellenőrzésére hirdettük meg az idei célvizsgálatokat, így újak kitűzése indokolatlan lenne, fogalmazott Papp István. Az is bizonyos, hogy az OMMF struktúráját nem alakítják át, mert már január elseje óta olyan regionális szervezetben működnek, ami biztosítja a hatékony ellenőrzést. Papp István meglátása szerint a bérterhek és adók növekedése nem befolyásolja jelentősen munkájukat. Akkor is jelentős volt a feketén foglalkoztatás, amikor nem voltak ilyen súlyosak a bérterhek – hangsúlyozta Papp István. Az OMMF egyébként azt vállalta a kormányzat felé, hogy 2006-ban 40 ezer feketén foglalkoztatottat fognak feltárni, ami az első hat hónapban meghaladta a 20 ezer főt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.