Pénzügy

Megkezdődött a Suzuki-per

A megkezdődött a Suzuki Rt.-től rendkívüli felmondással elbocsátott szakszervezeti elnök perének tárgyalása kedden Tatabányán. A tárgyalást a bíró a bizonyítási eljárás kiegészítése miatt berekesztette, és a következő tárgyalási napot augusztus 8-ra tűzte ki.

Az érdekképviseleti vezető munkaviszonyának visszaállítását és elmaradt bérét kéri a Suzukitól.

Párma Zsoltot, az Esztergomi Gépjárműgyártók Független Szakszervezetének elnökét 2006. február 6-án rendkívüli felmondással bocsátották el az esztergomi gyárból, miután alkoholt találtak az öltözőszekrényében, és ezt követően a gyár szerint a Suzuki jó hírét sértő kijelentést tett egy televíziós műsorban.

A tárgyaláson Párma Zsolt ismertette, hogy az öltözőszekrényét az ellenőrzés előtti hétvégén feltörték. Azonban a szekrényből semmi nem tűnt el, és a szakszervezet iratait, melyekre a cselekmény irányulhatott volna, hétvégére hazavitte, ezért nem nézte át tüzetesen a szekrényt. Az ellenőrzéskor fellelt bontatlan üvegeket egy olyan doboz mögött találták, melyet nem szokott elmozdítani. A szakszervezet elnöke hozzátette, az esemény után nem fújattak meg vele alkoholszondát.

Párma Zsolt, aki jelenleg is a szakszervezet elnöke a Suzukiban, elmondta azt is, a televíziós műsorban ugyan úgy fogalmazott, hogy az eset „olyan provokáció, mellyel fegyelmi vétség látszatát akarják kelteni”, azonban a riporter következő kérdésére azt válaszolta, nincs elképzelése arról, ki törte fel a szekrényét, azonban ezt az adásból kivágták.

A Suzuki ügyvédje, Hovánszki Arnold a bíró kérdésére elmondta, Párma Zsolt a Magyar Suzuki Rt.-re közvetlenül utaló kifejezést használt, és ez vitathatatlanul sértő volt. Az ügyvéd hozzátette, a gyárban a szeszes italok tiltott anyagnak számítanak, akinél találnak alkoholt, annak javaslatot tesznek a közös megegyezéssel való felmondásra, ha ez nem vezet eredményre, rendkívüli felmondással megszüntetik a munkaviszonyát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik