Pénzügy

Önkénteskedő cégek: ovisok között a vállalatvezetők

Az alkalmazottak számára szervezett önkéntes munkalehetőségnek csapatépítő hatása is van, jó érzéssel tölti el a munkavállalókat, és növeli a cég jó hírnevét. Komoly, speciális szaktudást igénylő munkát azonban nem szerencsés az önkéntesekre bízni.

Fontos az előkészítés

Nem árt figyelni a dolgozók igényeire is, hiszen nekik is örömöt kell hogy okozzon a segítségnyújtás. „ Fontos az előkészítő munka – mondta Lovas Zsuzsa, a FigyelőNet vezetési tanácsadásának szakértője – A felkészítés során minden információt meg kell adni a dolgozónak, de érzelmileg is rá kell őket hangolni.” Ha ugyanis valaki feleslegesnek tartja, amit csinál és az motoszkál a fejében, hogy mennyi dolga lenne, akkor biztos nem tud érdemben segíteni. Ahogy az sem használ, ha a cégek rákényszerítik az alkalmazottakat a segítségnyújtásra. Ilyenkor a leghasznosabb, ha több lehetőséget is felkínálnak, amiből mindenki kedve szerint választhat. Általában a cégek csak felajánlják a civil munka lehetőségét, amire a dolgozók pedig önkéntesen jelentkezhetnek.



A pénzadományok és a munkahelyi gyűjtés csak egyik formája a céges jótékonykodásnak. Magyarországon is terjed a dolgozók számára szervezett önkéntes munka. A Deloitte tanácsadó cég munkatársai idén másodszorra vehettek részt a „Tettek napján”, aminek keretén belül például általános iskolásoknak szerveztek programokat vagy az ovisok ballagási mulatságát készítették elő. A Novartis munkatársai szintén egy évben egyszer, a „közösségi nap” keretében a Heim Pál Gyermekkórházat segítik, virágpalántákat ültetnek, újrafüvesítik az udvart, lefestik a padokat és a fajátékokat. A Budapest Banknál már évente kétszer szerveznek jótékonysági akciókat, ilyenkor idős- vagy gyermekotthonokba látogatnak, vért adnak vagy éppen játszótereket építenek.


A hazai cégek körében egyre népszerűbb az önkéntes munka lehetőségének megszervezése: a cégeket és nonprofit szervezeteket összehozó United Way Magyarország Erőforrás Alapítványnak már nem mindenesetben kell felkeresnie a cégeket, ma már sokszor a vállalatok keresik meg őket. Általában évente egy napot szánnak ilyen tevékenységre. Ez mindenkinek jó, hiszen a dolgozók értelmes munkát végeznek, a vállalat tudatosíthatja társadalmi felelősségét, a civilszervezet pedig jó kapcsolatokat alakíthat ki a vállalati szférával. Maga a tevékenység azonban csak akkor hatásos, ha jól szervezik és figyelembe veszik azt is, hol mire van szükség, illetve ki mire képes.

Ha nem jól sikerül

Magyarországon még előfordul, hogy a dolgozói jószándékból haszontalan segítség lesz. Megesett, hogy irodai dolgozók építettek falat önkéntesként egy gyermekotthon új épületében, de az életveszélyes építményt másnap szakképzett kőművesek újrarakták. Az is megtörtént, hogy falfestéskor a nem hozzáértők kevés időt hagytak a száradásra, így ez a munka is kárba veszett. Néha azonban a civilszervezetek sem gondolják végig, miben tud segíteni nekik az egy napig ott lévő több tíz ember. Így megtörtént már az is, hogy a szervezet egyszerűen nem tudott munkát adni az önkénteseknek, akik egy napon át tébláboltak a hasznos munka helyett.

Ha arról a dolgozók is értesülnek, hogy az általuk végzett civil munka teljesen felesleges volt, természetesen az egész ötlet értelmét veszti. A United Way Magyarország Erőforrás Alapítvány ezért mindkét oldal igényeit felméri, hogy a megfelelő nonprofit szervezetet hozza össze a megfelelő céggel. A speciális szaktudást igénylő munkákat eleve nem is bíznák az önkéntesekre: a cégek munkatársai például csak akkor foglalkozhatnak gyerekekkel, ha egy szakember is mellettük van. A Deloitte szintén odafigyel arra, hogy olyan önkéntes munkát ne végezzenek, amihez a munkatársak által nem birtokolt speciális szakképzettségre lenne szükség. „Általában fizikai munkát végzünk, mint például kertészkedés, takarítás, játéktisztítás, vagy olyan programokat szervezünk, amiben a tanácsadói szaktudást kamatoztathatjuk – mondta el a FigyelőNetnek Kádár Gabriella, a Deloitte marketing és üzletfejlesztési igazgatója. Így szerveztek például csokitőzsdét iskolásoknak, hogy bemutassák a tőzsde működését, vagy elhelyezkedési tanácsadást nyújtottak végzős diákoknak, külföldi munkatársaik pedig nyelvórákat tartottak a tanulóknak.

Értékes hozadékok

Bár az önkéntes munka nem helyettesíti a csapatépítő tréningeket, erősíti a munkahelyi közösséget. A Deloitte-nál ilyenkor teljesen más részlegnél tevékenykedő munkatársak dolgoznak együtt, ezért áttételesen csapatépítő hatása is van az önkéntességnek. Ezenkívül a felelősségérzetüket is növeli.

Lovas Zsuzsa, a FigyelőNet vezetésitanácsadás-szakértője szerint az önkéntes tevékenység a napi nem ritkán 10-12 órás munka mellett kikapcsolja a munkavállalókat, és jó érzést biztosít számukra. Az adománygyűjtés, a pénz is segít, de sokkal átélhetőbbé teszi az élményt, ha valaki részt vesz benne, ha csak egy napot is. Az akár hónapokig kitartó jó érzés pedig Lovas Zsuzsa szerint a munkakedvre is hatással lehet. Az nem kétséges, hogy a magyar munkavállalók is lelkesen vállalnak részt a cégek által szervezett önkéntes munkákban. A Deloitte-nál tavaly 100-an önkénteskedtek a „Tettek napján”, míg idén már 150-en a teljes 200 fős alkalmazotti létszámból.

Mindezek mellett a vállalat is jól jár, hiszen kézzelfoghatóvá teszi a sokak által megfoghatatlan társadalmi felelősségvállalás fogalmát. A civil szféra is profitál belőle, mert bár először vállalati segítséggel, de önkéntes munkára szoktathatja a magyarokat, akik így később aktívan tevékenykedhetnek környezetükért, és talán lassan itthon is olyan jelentős lesz a civil kezdeményezések szerepe, mint Nyugat-Európában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik