Pénzügy

Olcsóbban rúghatják ki a köztisztviselőket

admin
admin

2006. 06. 06. 08:25

Fellazítaná a köztisztviselői törvény végkielégítésre és felmondási időre vonatkozó szabályzóit a kormány, lehetőség szerint még azelőtt, hogy elkezdődnek a minisztériumi elbocsátások.

A tervezett változtatásokkal olcsóbban úszható meg a várható létszámcsökkentés – értesült a Világgazdaság, ám a kétharmados törvény módosításáról az ellenzéket is meg kell győznie a kormánynak. A Világgazdaság úgy tudja, hogy a kancellária központilag határozza meg az elbocsátandók létszámát, de a minisztériumok előzetesen már kalkulálták ennek mértékét, és – a végleges létszám ismeretében – házon belülről határozzák majd meg, ki megy, és ki marad.

A lap információi szerint a létszámcsökkentésben érintett 18-20 ezer dolgozó 10-15 százaléka korengedményes nyugdíjazással is elbocsátható lenne. A korábbi tapasztalatok alapján a közigazgatásban nem népszerű a korengedményes nyugdíjazás, az elbocsátottak alig egy százaléka élt eddig vele. A pénzügyi tárca folyamatosan méri fel a létszámcsökkentésből adódó kiadások mértékét.

A várhatóan augusztusban felálló Kormányzati Szolgáltató Központ is szerepet kap az elbocsátások teendőiből. A központ egy egységes humánstratégia kialakításáért is felel majd, ennek része a karriertervezés, valamint a teljesítménymenedzsment is. Az új szervezet vezetője Szetey Gábor, a Philip Morris argentínai HR-igazgatója lesz, igaz, őt pénteken nem mutatta be a miniszterelnök, mint az új kormány tagját. Vélhetően ennek az is oka, hogy a szakember jelenleg nem tartózkodik Magyarországon. Szetey Gábor egyébként közgazdász, a Door Tréning (ma Develor) egyik alapítója volt. Információk szerint a szakember még egyeztet jelenlegi munkáltatójával, hazatérése csak ez után konkretizálódik.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.