Pénzügy

EU: nincs kompromisszum munkaidőügyben

Továbbra sem tudtak megállapodni az Európai Unió tagországainak munkaügyi miniszterei a munkaidővel kapcsolatos közösségi jogszabály felülvizsgálatának részleteiben, mivel több állam mereven ragaszkodik ahhoz, hogy a rendszer alól legyenek tartós kivételek.

A két éve sikertelenül próbált felülírással az EU 48 órában maximálná a heti munkaidőt, minimálisra csökkentené az ez alóli kivételek számát, illetve a kivételeket idővel teljesen megszüntetné.

Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter a péntek hajnalban befejeződött luxembourgi találkozót követően úgy értékelte, a kudarc fő oka, hogy a tagállamok nem azonos erővel törekedtek a kompromisszumra. Vannak tagországok, amelyek másfél éve nem mozdultak el álláspontjukról – hangoztatta a magyar delegáció vezetője. A találkozó végén felszólalva Csizmár Gábor nagyra értékelte az osztrák elnökség erőfeszítéseit, és jelezte, hogy Magyarország kész aktívan, szövegjavaslatokkal is részt venni a megoldás kidolgozásában.

Martin Bartenstein osztrák gazdasági miniszter, a találkozó elnöke az ülés berekesztése előtt valamennyi tagország véleményét kikérte az addig elért eredményekről. A kompromisszumnak szánt utolsó szöveget a tagországoknak csupán a harmada támogatta, ám az elutasítók tábora megoszlott az indoklást illetően. Mások mellett Nagy-Britannia, Málta, Portugália ragaszkodott ahhoz, hogy egyelőre ne állapodjanak meg a kivételek teljes körének fokozatos kivezetésében, hanem maradjon hosszú távú lehetőség egyes kivételekre. Más országok az azonnali megszüntetés mellett kardoskodtak, míg a legnagyobb csoport – ennek tagja volt Magyarország is – köztes megoldást, azaz fokozatos, de végül teljessé váló kivezetést, megszüntetést tartott elképzelhetőnek. „Kell találni megoldást, amellyel kivezetjük a kivételeket” – emelte ki Csizmár Gábor is a hírügynökségnek.

Ausztria a negyedik féléves soros elnökség, amelynek nem sikerült sikerre vinnie az irányelv kidolgozását. A júliustól hivatalba lépő Finnország ugyanakkor már jelezte, hogy folytatja a munkát a kompromisszum megtalálása érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik